Újság!
Betöltés...

Kerti lépcsőt építettem

Minden kertben van olyan rész, ami a folyamatos közlekedéstől esélytelenné teszi a pázsit kialakítását. Itt mi is így jártunk. Azon kívül, hogy ezen keresztül szoktuk megközelíteni a kert hátsó pihenőit, még lejt is, így a fűmagok kikelésének az aránya igen alacsony volt. Már egy ideje tervezem lépcső kialakítását, de most úgy gondoltam, hogy nincs tovább.


"ÉN IGENIS TUDOK LÉPCSŐT ÉPíTENI"
elhatározással már tavasszal megvettem a faanyagot az egyik fatelepen. Majd a férjemmel kettéfűrészeltettem azokat, utána jött az a rész, hogy lenolajos kencével kétszer átitattam/lefestettem a zsaludeszkákat és utána vártam, csak vártam, csak vártam....

Arra, hogy a gyermekeim egy hosszabb hetet eltöltsenek a nagyszülőknél a telken,
de valami mindig közbe jött.

Azt tudtam, hogy bizonyos lépcső magassághoz, adott mélységet kell kialakítanom ahhoz, hogy kényelmes legyen rajta a járás. Mivel a lépcsőfok magassága adott volt (15 cm-s zsaludeszkákat vettem), ezért mélységnek 35 cm-t alakítottam ki.

Azt hittem nehezebb lesz a kialakítás, de én nagyon élveztem a talaj faragását. A nehezebb műveletet inkább a cölöpökkel felcsavarozott zsaludeszkák bekalapálása jelentette, mivel a kertünkben igen gyakran felbukkanó kavicsok néha elállták az útját. De alapjában véve nagyon szórakoztató volt. Miközben készítettem előtörtek belőlem a gyerekkori homokozós és legózós élmények.

Hosszú távú tervben szárazon rakott kőfal veszi majd körül mindkét oldalról kisebb virágzó növényekkel beültetve, de egyelőre lehetőséget kell adnom a helyi szelíd motoros bandák érvényesülésének.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor információként íme a kényelmes lépcső magasság - mélység párosítás centiméterben megadva:
Magasság: 18 - 16 - 14 - 12 - 10 - 8
Mélység:   26 - 30 - 34 - 38 - 42 - 46

Ha én meg tudtam csinálni, akkor ez neked is sikerülhet! Földtúrásra fel!!! ;)


 Teljesen kiábrándító látvány VOLT....

 "Biztos mindent jól mértem ki?"

 Még meg kell szoknom, hogy a lépcsőn és ne mellette menjek fel.






A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Bernadet írta...

Nagyon tetszik, igazán egészen más látvány, a jóisten is odateremtette, és hozzá a merészség...
Én nem mertem volna nekiállni egyedül. Gratulálok! :)))

cottage írta...

Piros pont a turista út-as lépcsőhöz! Akárhányszor rájok egyen, én is elgondolkozom, hogy simán megcsinálnám:)
Ügyes vagy!
Apropó, mekkora kerted van neked?!?:)

Borbás Ági írta...

Köszönöm a Bernadett, nagyon jól esett a jelző, amivel illetted. :)

Borbás Ági írta...

Köszönöm Cottage!
Nekem is egy erdei sétából jött az ötlet. :)
278négyszögöl. Talán nagyobbnak tűnik, mert a ház nem foglal belőle nagy alapterületet.