Újság!
Betöltés...

Virágágyás-ötletek minden igényre

Bár jó néhány virágágyás tervezésen túl vagyok - aminek köszönhetően bármikor lenne ötletem jól párosítható növényekre - mégis szeretem keresni az újdonságokat: az érdekes növény-, levél-, virágtársításokat. Ezekre bármikor vevő vagyok. Olyankor megszűnik körülöttem a világ és csak kattognak a fogaskerekek, hogy én vajon hova tudnék egy ilyen ágyás ötletet kialakítani.



Ha Te, kedves olvasóm már rutinos vén róka vagy az alábbi virágágyás-ötletek kibogarászásában, akkor következő jó tanácsaimat ugord át.

Ám ha Te, kedves olvasóm még csak mostanában barátkozol ezzel az izgalmas és kreatív világgal, akkor ne ess abba a hibába (amibe én elsőre pillantásra), hogy azt hiszed, ezek egyszerre virágoznak vagy, hogy mindegyik tavasztól őszig nyílik.
Ezek a virágágyás tervek, egész jó kiinduló alapot adnak ahhoz, hogy te is megalkosd a magad kis virágos paradicsomát a kertedben. A növényeket hátulról előre felé és balról jobbra haladva írtam le. Ha mégis kérdésed lenne, akkor írj nyugodtan ide megjegyzést, vagy a FB-oldalon hozzászólást.

Már csak egy hónap és elő az ásókkal!

Árnyékos kertekbe


Sokan úgy gondolják, hogy ha árnyékos a kertjük, akkor azt hagyni kell az enyészetnek, vagy ki kell vágni a fákat (jajj!). Pedig, ha alaposabban megnézitek ezt a virágágyás tervet, akkor rádöbbenhettek, hogy milyen izgalmas és színes tud lenni az árnyékos kertek világa.

Hosta (árnyliliom)virág: fajtától függően VI-VIII között, Heuchera (Bíborlevelű tűzeső) virág: VI-VII, Geranium (gólyaorr, pl.: Johnson's blue) virág: V-VI, Dicentra spectabilis (szívvirág) virág: IV-V, Astilbe (tollbuga) virág: VI-VII, Alchemilla mollis (palástfű) virág: V-VI.

Lejtős kertötlet


Ha sziklakert a nagy álmod, de egy kőkupaccal mégsem csúfítanád el a kerted közepét, akkor egy lépcső és a körülötte kialakított ágyás, esetleg néhány nagyobb darab szikla meghozhatja a kívánt hatást. Ne aggódj azon, ha repedezik a beton, ültess a résekbe strapabíró sziklakerti növényeket.

Phormium tenax (Új-Zélandi len), Levendula virág: VI, VIII, Sedum (varjúháj, pl.: sedum acre-borsos varjúháj, sedum cyaneum-rózsáskék varjúháj) virág: VI-VIII, Thymus serpyllum (vadkakukkfű) virág: VI-VIII, tulipánok, én még javasolnék a lépcső két oldalára 1-1 db Santolina chamaecyparissus- t (hamvas cipruska) virág: VII-VIII.

Kis helyigényű napos virágágyás ötlet


Egész nyárra és az őszi szezonra is tökéletes virágbőséggel kényeztet el minket ez a virágágyás összeállítás, éppen ezért némi hagymással kiegészítve tökéletes a terasz melletti ágyásban. Nem mellékesen, szépséges lepkéket is becsábíthatunk a kertünkbe ezekkel a növényekkel.

Alcea rosea plena (kerti mályvarózsa) virág: VII-IX, Buddleja davidii (nyári orgona) virág: VII-IX, Coreopsis grandiflora (nagyfészkű menyecskeszem) virág: VI-IX, Liatris spicata (füzéres díszcsorba-fehér) virág: VI-VII, Perovskia atriplicifolia (kék sudárzsálya) virág: VIII-IX, Aster (őszirózsa) virág: VIII-IX, Echinacia purpurea (Bíbor kúpvirág) virág: VII-IX, Sedum (varjúháj) virág: VIII-IX, Pseudolysimachion icanum (szürke veronika) virág: VI-VII.

Romantikus kertkapu rózsákkal körülölelve.


Nincs olyan angol kertekért rajongó hobbikertész, aki egy ilyen kertterv láttán ne álmodozna el azon, hogy ez vajon hogyan mutatna a saját kertjében. Lehet hozzátenni, cserélgetni, de a végső kép, akkor is így fog ragyogni a fejekben. Mindenhonnan buján virágzó növények látványa kápráztatja el a kerttulajdonost!!!

Ha ennyire központi helyre választunk futórózsát, akkor érdemes alaposabban áttanulmányozni a rózsafajtákat (www.helpmefind.com/rose), és egy többször, vagy folyton virágzó fajtát válasszunk kapura futtatás céljából.

Bal oldalon: Bokor rózsából szintén olyat érdemes választani, ami ellenáll a betegségeknek és sokat, sokáig virágzik. Előtte Geranium sanguineum (piros gólyaorr) virág: V-IX.

Jobb oldalon: Digitalis (gyűszűvirág) virág: V-VII, Geranium sanguineum (piros gólyaorr) virág: V-IX, talajtakaró rózsa vagy mini rózsa, Hidrangea arborescens (cserjés hortenzia) virág: VII-IX

Jó munkát mindenkinek!

Képek forrása: Better homes & gardens

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

9 megjegyzés :

Hortenzia írta...

Ezek a tervek annyira tetszenek nekem! Pont virágágyásaimat szeretném felújítani, mert a kemény fagyok ugyancsak megritkították a növényeimet. Köszönet a jó ötletekért!!:-)

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy segíthettem. Kíváncsi lennék majd a kész ágyásra. :)

EN írta...

huuu ezeket te rajzoltad? nagyon jóóók. Én is épp nagy kert tervezésben vagyok, csak épp lusta voltam ilyen részletes tervekkel előállni papíron,de lehet megérné, mert akkor apám is belátná hogy ez kell és kész:D:D

Borzasztó szépek

Borbás Ági írta...

Neeem! Nem én rajzoltam, de köszönöm a megtisztelő bizalmat.:))

Fruzsi írta...

Kedves Ági!
Én is pár éve a lelkes kertészkedők közé tartozom;sok szép és hasznos ötletet olvastam ezen a blogon is. Sok egynyári és pár évelőt is ültettem már magról, viszont van egy, ami a legnagyobb kedvencem, de valahogy sehogy sem akart még kinőni magról,pedig nagyon szeretném.
Tudnál valamilyen tanácsot adni az évelő szarkalábbal kapcsolatban? Sem ládában, sem kertben, árnyékban/napon, sehogysem akar kibújni a földből és rám mosolyogni :) Mi lehet a probléma...nagyon sokat kellene öntözni, vagy vmilyen földkeverék kellene neki,bármilyen tanács hasznos lenne..nagyon köszönöm!
Üdv: Fruzsi

Borbás Ági írta...

Kedves Fruzsi!
Köszönöm, hogy olvasod a blogomat. :)
A szarkalábak között megkülönböztetünk egynyáriakat és évelőket is.
Ha ennyire nehéz dolgod van a csíráztatással, akkor valószínűbb, hogy évelővel próbálkozol. Azok számára szükséges lehet egy 1 hetes hideg-sokk, amit például a hűtődben tudsz biztosítani a magjaidnak még ültetés előtt vagy már tálcára vetés után (vékonyan betakarva földréteggel) szintén egy hűtőbe helyezve. Ezekután meleg, csírázásra alkalmas helyre kell vinned a tálcát és ott kivárni azt a pár hetet, amíg megjelennek az első levelek.
Majd írj, hogy milyen eredménnyel sikerült idén felnevelned a szarkalábakat. Drukkolok! :)

Fruzsi írta...

Kedves Ági!Köszönöm a tanàcsot,előkotorászom a megmaradt magocskákat,mindenképp ki kell próbáljam!(valahol olvastam ilyesmit,de azt hittem,bolti magnál nem kell ilyet tenni)
További szép kertészkedést kívánok 😃!

Unknown írta...

Kedves Ági, nagyon tetszik a napos kis helyigenyű ágyás terv. A kérdésem az lenne,mekkora területre van szükség a kialakítására?

Borbás Ági írta...

Kedves Olvasó!
A helyigény a növények mennyiségétől függ. A tervben található Echinacia-ból ültethet egy cseréppel, de akár 3-5 vagy sokkal több cseréppel is a tervek alapján. Így a virágágyásként beültetett terület mérete aszerint alakul, ahogy Ön a növények mennyiségével kalkulál és tervez.
Egy átlagos virágtő méret 30x30 vagy 40x40 cm méretet foglal el az ágyásban. Ez függ a növény habitusától és attól, hogy mennyire érzi jól magát a beültetett helyre.
Jó tervezgetést kívánok! :)