Újság!
Betöltés...

Virágágyás-ötletek minden igényre

Bár jó néhány virágágyás tervezésen túl vagyok - aminek köszönhetően bármikor lenne ötletem jól párosítható növényekre - mégis szeretem keresni az újdonságokat: az érdekes növény-, levél-, virágtársításokat. Ezekre bármikor vevő vagyok. Olyankor megszűnik körülöttem a világ és csak kattognak a fogaskerekek, hogy én vajon hova tudnék egy ilyen ágyás ötletet kialakítani.


Ha Te, kedves olvasóm már rutinos vén róka vagy az alábbi virágágyás-ötletek kibogarászásában, akkor következő jó tanácsaimat ugord át.

Ám ha Te, kedves olvasóm még csak mostanában barátkozol ezzel az izgalmas és kreatív világgal, akkor ne ess abba a hibába (amibe én elsőre pillantásra), hogy azt hiszed, ezek egyszerre virágoznak vagy, hogy mindegyik tavasztól őszig nyílik.
Ezek a virágágyás tervek, egész jó kiinduló alapot adnak ahhoz, hogy te is megalkosd a magad kis virágos paradicsomát a kertedben. A növényeket hátulról előre felé és balról jobbra haladva írtam le. Ha mégis kérdésed lenne, akkor írj nyugodtan ide megjegyzést, vagy a FB-oldalra hozzászólást.

Már csak egy hónap és elő az ásókkal!

 

Árnyékos kertekbe

Sokan úgy gondolják, hogy ha árnyékos a kertjük, akkor azt hagyni kell az enyészetnek, vagy ki kell vágni a fákat (jajj!). Pedig, ha alaposabban megnézitek ezt a virágágyás tervet, akkor rádöbbenhettek, hogy milyen izgalmas és színes tud lenni az árnyékos kertek világa.

Hosta (árnyliliom)virág: fajtától függően VI-VIII között, Heuchera (Bíborlevelű tűzeső) virág: VI-VII, Geranium (gólyaorr, pl.: Johnson's blue) virág: V-VI,  Dicentra spectabilis (szívvirág) virág: IV-V, Astilbe (tollbuga) virág: VI-VII, Alchemilla mollis (palástfű) virág: V-VI.Lejtős kertötlet

Ha sziklakert a nagy álmod, de egy kőkupaccal mégsem csúfítanád el a kerted közepét, akkor egy lépcső és a körülötte kialakított ágyás, esetleg néhány nagyobb darab szikla meghozhatja a kívánt hatást. Ne aggódja azon, ha repedezik a beton, ültess a résekbe strapabíró sziklakerti növényeket.

Phormium tenax (Új-Zélandi len), Levendula virág: VI, VIII, Sedum (varjúháj, pl.: sedum acre-borsos varjúháj, sedum cyaneum-rózsáskék varjúháj) virág: VI-VIII, Thymus serpyllum (vadkakukkfű) virág: VI-VIII, tulipánok, én még javasolnék a lépcső két oldalára 1-1 db Santolina chamaecyparissus- t (hamvas cipruska) virág: VII-VIII.


Kis helyigényű napos virágágyás ötlet

Egész nyárra és az őszi szezonra is tökéletes virágbőséggel kényeztet el minket ez a virágágyás összeállítás, éppen ezért némi hagymással kiegészítve tökéletes a terasz melletti ágyásban. Nem mellékesen, szépséges lepkéket is becsábíthatunk a kertünkbe ezekkel a növényekkel.

Alcea rosea plena (kerti mályvarózsa) virág: VII-IX, Buddleja davidii (nyári orgona) virág: VII-IX, Coreopsis grandiflora (nagyfészkű menyecskeszem) virág: VI-IX, Liatris spicata (füzéres díszcsorba-fehér) virág: VI-VII, Perovskia atriplicifolia (kék sudárzsálya) virág: VIII-IX, Aster (őszirózsa) virág: VIII-IX, Echinacia purpurea (Bíbor kúpvirág) virág: VII-IX, Sedum (varjúháj) virág: VIII-IX, Pseudolysimachion icanum (szürke veronika) virág: VI-VII.


Romantikus kertkapu rózsákkal körülölelve.


Nincs olyan angol kertekért rajongó hobbikertész, aki egy ilyen kertterv láttán ne álmodozna el azon, hogy ez vajon hogyan mutatna a saját kertjében. Lehet hozzátenni, cserélgetni, de a végső kép, akkor is így fog ragyogni a fejekben. Mindenhonnan buján virágzó növények látványa kápráztatja el a kerttulajdonost!!!

Ha ennyire központi helyre választunk futórózsát, akkor érdemes alaposabban áttanulmányozni a rózsafajtákat (www.helpmefind.com/rose), és egy többször, vagy folyton virágzó fajtát válasszunk kapura futtatás céljából.
Bal oldalon: Bokor rózsából szintén olyat érdemes választani, ami ellenáll a betegségeknek és sokat, sokáig virágzik. Előtte Geranium sanguineum (piros gólyaorr) virág: V-IX.
Jobb oldalon: Digitalis (gyűszűvirág) virág: V-VII, Geranium sanguineum (piros gólyaorr) virág: V-IX, talajtakaró rózsa vagy mini rózsa, Hidrangea arborescens (cserjés hortenzia) virág: VII-IX


Jó műhely munkát mindenkinek!

Képek forrása

Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:
Hogyan tervezz virágágyást?
Provence- i kert lépésről lépésre
Rózsák helye a kertekben


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Hortenzia írta...

Ezek a tervek annyira tetszenek nekem! Pont virágágyásaimat szeretném felújítani, mert a kemény fagyok ugyancsak megritkították a növényeimet. Köszönet a jó ötletekért!!:-)

Ági, alias Dekor es Mentha írta...

Örülök, hogy segíthettem. Kíváncsi lennék majd a kész ágyásra. :)

Enech írta...

huuu ezeket te rajzoltad? nagyon jóóók. Én is épp nagy kert tervezésben vagyok, csak épp lusta voltam ilyen részletes tervekkel előállni papíron,de lehet megérné, mert akkor apám is belátná hogy ez kell és kész:D:D

Borzasztó szépek

Ági, alias Dekor es Mentha írta...

Neeem! Nem én rajzoltam, de köszönöm a megtisztelő bizalmat.:))