Újság!
Betöltés...

A csodás klematisz - Téli és tavaszi teendők

Ha sikerült ősszel megtalálni álmaink klematiszát és még megfelelő helyet is találtunk számára a kertben (gyökérzet árnyékolva, virágok napfényben fürdőzve), akkor itt az idő, hogy olvasói kívánságra az iszalag vagy más néven klematisz téli, tavaszi gondozásáról írjak.


Bár a legmegfelelőbb ültetési időszak augusztustól októberig tart, ettől függetlenül, mint minden más konténeres növényt, ezt is ültethetjük nyugodtan az év bármely időszakában (kivéve a téli fagyott földbe). Mivel tövét alap esetben is szükséges mulcs réteggel takarni, védve a kiszáradástól és a tűző naptól, ezért a kemény mínuszok közeledtével csak arra van szükségünk, hogy ezt a mulcs réteget megsokszorozzuk a töve körül. Akár 20 - 30 cm magasságig is feltornyozhatjuk fakéreg, fenyőág, lomb és fűnyesedék keverékével.

Egyszer egy lelkes hobbikertész (és egyben egy gyönyörű kert tulajdonosa) azt mesélte, hogy a kertjében található évről - évre gyönyörűen virágzó klematiszt sosem metszette egészen addig, amíg valaki azt nem mondta neki, hogy azt bizony vissza kell vágni 30-50cm-es magasságig. Meg is bánta, ugyanis a jóakaró egy valamit elfelejtett, hogy a klematiszt három féle módon is metszethetjük a virágzási időszaktól függően.
  • Tavasszal virágzók (április/május): Egyáltalán nem kell ollóhoz nyúlni, csak ha már túlnőtte a helyét. Az elhalt részeket el kell távolítani és ha szükséges, akkor ritkítsunk is rajta. Fontos, hogy metszése, a virágzás után történjen. (Ilyen például: Clematis alpina, C. montana)

  • Kétszer virágzók (május/június, augusztus/szeptember): Fagyok elmúltával február/márciusban érdemes visszavágni, de csak módjával, ugyanis egy erőteljes visszavágás megtizedelheti a tavaszi virágokat. Amit érdemes és szükséges visszavágni, azok az elvirágzott vesszők illetve a gyenge és idős hajtásrészek egy erős rügypárig. Háromévenként az utolsó évi hajtásokat 10-20 cm magasságban kell visszavágni, hogy azok a növény alsó részein is kihajtsanak. Így megelőzhetjük a felkopaszodást. (Ilyenek a nagyvirágú hibridek).

  • Nyáron virágzók (Június - szeptember/október): Évente, tavasszal egy rügypár felett metsszük vissza térd magasságában, nagyjából 20-50 cm-re a föld felett. Ez serkenti a hosszú, erős hajtások kialakulását, melyek végén virágok kápráztatnak majd el. Illetve ezzel megakadályozhatjuk, hogy a növény egyes részei felkopaszodjanak. (Ilyenek: Clematis vitcella csoport tagjai)

Ha egyelőre nem tudod, hogy kerted koronázatlan királynője melyik csoportba tartozik, akkor javaslom, hogy a következő évben alaposan figyeld meg a virágzási időszakot és majd a rákövetkező évben dönts metszése felől.


Képek forrása

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :