Újság!
Betöltés...

Színek a fenyő alatt - azaz egy évelőágyás története

Ezt az évek óta parlagon heverő területet növényekkel telepítettem be. Miközben terveztem és készültem erre az embert próbáló feladatra, kaptam iránymutatást is. :)


A vélemények, azért fogalmazódtak meg, hogy megfontoltabban döntsek az én jól megszokott hirtelen lelkesedésem helyett. Például: Fenyő alá növényeket? Az nem fogja kibírni. - Árnyékba inkább fehér és világos növényeket kéne ültetni. stb... és én gondolkoztam is ezeken a meglátásokon egy picit, majd elhessegettem ezeket a rémisztő látomásokat és nekiláttam a feladatnak.... :)

Mégpedig hozzáláttam locsolni, mert a talaj kőkemény volt.

Természetesen utána sem lett nagyon jobb a helyzet, így ennek a pici területnek a felásása, inkább hasonlított egy szikla feltöréséhez, mint egy jó kerti talaj megmunkálásához. Konkrétan örültem, amikor végre befejeztem.

Az ültetés ezután már olyan móka volt, amit könnyedén, szinte levezetésként csináltam meg. Igyekeztem a növényeket úgy összeválogatni, hogy minél színesebb és izgalmasabb színvilágot hozzanak ebbe az árnyékos kis zugba. Van olyan növény, ami csak jövőre fog beköltözni a kertbe és van olyan, amiből hiába akartam mély lila árnyalatú virágszirmokat, egyszerűen egyelőre feladtam, hogy ilyen virágot találok idehaza.

Vannak még ötleteim, hogy egy szórt fénnyel rendelkező árnyékos sarkot hogyan lehet színpompás, élénk virágtengerré változtatni, de idén ez is hatalmas lépés volt, ahogy elindultam a por verte semmiből és életet leheltem oda, ahol tulajdonképpen még sosem volt más, csak gaz és hullott fenyőtüske.

Első fázis:



Ültetés közben:



Pár héttel ezelőtt:


Tegnap reggeli állapot:


Úgy tűnik mindegyik megtalálta a helyét
és jól is érzi magát itt a fenyő alatt. :)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

8 megjegyzés :

Monika írta...

Köszönöm a bejegyzést!!!! Nekünk is van egy szép ezüstfenyőnk,csupasz aljával.Áttanulmányozlak még 1x.:)

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy elolvastad és remélem találsz egy - két jó tippet.
A bejegyzés végére raktam be olyan posztot, ami talán a segítségedre lehet, de lesz még ennek folytatása, bővítve egy - két örökzölddel.

Névtelen írta...

De jó, hogy ezt elolvastam, mert belém is nagyon belém rögzült, hogy áá ott úgy sem él meg semmi.. Na de most majd tavasszal kezelésbe veszem a fenyőnk alatti kopár részt. :)

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy ötletet kaptál egy újabb kertrész átalakításához. Várom az eredményről a beszámolót. :)

Névtelen írta...

A növények listáját meg lehet tudni? Hasznos lenne azok számára, akik hasonlót terveznek. Köszönjük

Borbás Ági írta...

Természetesen :)
A képen látható növények listája: Hosta (árnyliliom), Heuchera fajták (tűzgyöngyvirág), Bergenia (bőrlevél), Pachysandra (japán kövérke), Cserjés hortenziák (talán az Annabelle fajta), Dicentra (Szívvirág-Rózsaszín virágú), rododendron és néhány tő Páfrány.
Amire még szüksége lesz ennek az ágyásnak, azok a télen is díszítő értékkel bíró és lehetőség szerint magasabb törzsű cserjék. Így télen is szép dísze lesz a kertnek.

Szilvi írta...

Arra vagyok kíváncsi, hogy most milyenek a beültetett növények. Megmaradt mind?

Borbás Ági írta...

Szia Szilvi!
Sajnos már nem tudok neked erről a részről fotót készíteni, mert mi és a növények is továbbköltöztünk.
A fenyők felszínhez közeli gyökerei miatt nagyon sok tápanyagra és locsolásra volt szüksége az aljnövényzetnek és így szép és egészséges növényekké fejlődtek. Mivel ez a kutyánk ellenőrzési útvonala volt, ezért csak az erősebb növények maradtak meg: Hosta, Heuchera, Bergenia, Pachysandra, Hortenzia és egy Rododendron.
Nagy méretű fenyők alá ritkán esik be az eső, ezért itt az öntözés feltétlenül szükségszerű.
Ha egy ilyen kertrészre vagy kíváncsi, akkor javaslom, hogy olvasd el a "Titkos kert - csodakert a zöldkapun túl" bejegyzést.