Újság!
Betöltés...

Dekor&Mentha virágoskertje - avagy egy gyomos kert életre kel

Az idei tavasz egy új élet kezdete volt mindenki számára. Bármerre is nézek a közeli vagy távoli ismerőseink körében, mindenki számára kisebb vagy nagyobb változást hozott ez a pár hónap.
Olyan eseményeket indított magával a tavaszi karantén és vírus időszak, amire senki nem számított. Sok dolog miatt kellett magunkba néznünk és sok-sok dolgot kell majd még letisztáznunk ahhoz, hogy az életünk egy fenekestül felfordult világban is normálisan tudjon haladni.



Természetesen ebben a sarkából kifordult világban kezdtem hozzá a kertem kialakításához, ami közel sem tűnt egyszerű feladatnak. Amit tudtam, hogy ásással, gyomlálással és metszéssel előrébb jutok illetve ágvágóval visszavághatom az elöregedett fás részeket.

Egy tervvel a kezemben pakolgattam a tavalyról megmaradt térköveket és próbáltam virágoskertet varázsolni egy olyan területből, ami az elmúlt 30-40 évben nem látott sem ásót, de még kapát sem. Így aztán meglehetősen lassan haladtam. Néha olyan érzésem volt, hogy csak én látom az eredményt szépnek a barátnők és a család (akik folyamatos fotósorozatokat kaptak tőlem), pedig hihetetlenül udvariasak és kedvesek velem.

Naná, hogy még mindig nem értem a kertprojekt végére! De talán ez nem is baj. Magamat ismerve, soha nem is fogok.... mert mindig lesznek újabb és újabb ötleteim. A kertészkedés ettől lesz izgalmas és alkotó elfoglaltság.

Amit tudok, hogy idén őszre már egy kompakt látvány fog minket fogadni a kertben és nem egy romhalmaz.

ELŐTTE:
Előtte állapotról tudni kell, hogy a ház óriási előkertjét évtizedekig nem használták semmire miután megszüntették a ház elülső bejáratát. Valószínű azért nem, mert van egy tévhit arról, hogy az előkert, csak díszkert lehet. Mondom: TÉVHIT!!!

Ám, ha ilyen nagy méretű előkerted van, mint nekünk, akkor te is gondolkodj el azon, hogy azt pihenő funkcióval is fel tudod ruházni, és egy percig se aggódj azon, hogy belátnak majd az utcáról. Ugyanis, ha ügyesen válogatod össze a növényeket, akkor idővel azok takaró sövényként fognak működni, ami szebb és mutatósabb, mint egy tömör beton kerítés.

Az elmúlt évek tanulással és ismeret bővítéssel teltek. Nagy örömömre virágkötő végzettséget szereztem és rengeteg tudást sajátítottam el ezen a területen. Ennek a tudásnak köszönhetően el kezdtem a virágágyásokat is más szemmel nézni.

Mert ez az a része a kertnek, amire azt mondjuk: "Persze, hogy kell egy kertbe!", de nem igazán tudjuk miként rakjuk össze.

Fontos szempontnak tartom, hogy látványos terület lévény 4 évszakon át kell díszítenie a kertet. Azaz tavasztól - őszig és még télre is látványos és jól kigondolt kompozíciókat kell összeültetnünk. Ez pedig csak tervezéssel lehetséges. Még akkor is, ha a növények egy része a barátainktól érkezik, ahogy ez nálam is történt.

Ma már úgy gondolkodom, hogy egy virágágyásba minden virágzó növénynek helyet kell adjunk, azaz az egynyáriaktól, az évelőkön át, az örökzöld / virágzó cserjéken keresztül a hagymásokig.

Ez a virágágyás még meg sem közelíti a tökéleteset. A papírra vetett állapottól is bőven messze áll, de legalább már látszik hogy jó irányba haladok, és olyan látvány részesei lehetünk idővel, ami kellemes lesz a léleknek és a testnek is. Karantén ide vagy oda....





A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :