Újság!
Betöltés...

Készíts csobogót házilag

Egy tó, vagy patak kiépítése a költséges és munkaigényes kerti tervek közé tartozik. Ám a víz jelenléte, nem csak nekünk, embereknek, hanem a kertünket látogató állatoknak is üdítő. Mivel nálunk sem patak, sem tó nincsen, ezért kedvenc időszakom a kertben, amikor esőztetővel locsolunk és a környék összes madara a mi kertünkben vircsaftol.


Viszont egy csobogó elkészítése nem jelent ekkora anyagi ráfordítást és fizikai erőnlétet sem kíván. A szelíden gyöngyöző víz csobogása pedig minden fáradt és kimerült ember számára frissítően hat, miközben attól sem kell tartanunk, hogy hogyan pacsázza össze magát a gyermekünk (mert nem minden nap kezdődik és fejeződik be 30C fok felett az élet).

Szükséges anyagok:
  • Kisméretű lyukas oldalú kaspó/cserép
  • Nagy terrakotta kaspó/cserép
  • Kis teljesítményű tószivattyú (ár: 3-4000Ft)
  • Műanyag bevonatú rács
  • Tófólia (ár: nagyjából 500-600Ft/fm)
  • Mutatós fehér/szürke/fekete kavicsok
  • 60cm tömlő
  • 4db tégla
Először is ki kell bélelni tófóliával a terrakotta cserepet, amit minél alaposabban el kell simítani és minden ráncot el kell egyengetni.

Ha már beigazítottuk, akkor jön a szabás része. A fekete fóliának nem szabad kilátszania. A lényeg az illúzió, és egy fekete fólia darab kikandikálása ezt mind tönkretenné. A kaspó pereme alatt 1-2 cm- rel vágjuk el a fóliát.

A tömlőt tartsuk egy ideig forró vízben ahhoz, hogy könnyedén rögzíthessük a szivattyú kimeneti nyílására.

Ezután a helyezzük el a szivattyút a kaspó aljában, majd vezessük ki a tömlőt és a vezetéket, amit később majd elrejtünk.

Helyezzünk 2-4 db téglát a pumpa két oldalához, ami így magasabban lesz, mint a pumpa kimenete. Majd töltsük fel vízzel, de csak a tófólia alatti peremig, hogy az ne tudjon elfolyni a semmibe.

Fektessük a téglákra a jelen esetben műanyag bevonatú rácsot, amin keresztül kell bujtatni a csövet, majd azt a lehetséges hosszúságnál le kell vágni. Ha nem találunk pont ilyen rácsot, akkor elő a kreativitással és nézzünk körbe az alapesetben más funkcióra kitalált tárgyak között is. A lényeg, hogy ne rozsdásodjon, de bírja a súlyt.

Most jön az élvezet. A csobogó tetején, ami itt egy kaspó, de akár egy örvénykő vagy csak egy kisebb átfúrt kőoszlop is lehet, átbújtatjuk a csövet, amin keresztül feltör majd gejzírként a víz. Természetesen ezt ilyen félkész állapotban érdemes kipróbálni.

Ha tetszik a víz sebessége, akkor már csak egyetlen egy dolgunk van, minthogy telepakoljuk a rácsot kaviccsal, ami teljesen elrejti az üreg tartalmát. Ha a kavicsokból nem csak a rácsra, hanem a kaspó elé is pakolunk, illetve mögé néhány virágos cserepes növényt helyezünk, akkor ez egy igazán hangulatos vizes látványelem lesz a kertünkben, de akár az erkélyünkön, vagy a teraszunkon is.

Fontos megemlíteni, hogy nagy melegben mindenképp utána kell tölteni, nehogy teljesen elpárologjon a víz és a szivattyú leégjen.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :