Újság!
Betöltés...

Levendula illóolaj készítése otthon

Oldalamon mindig gyors és kész receptúrákat kaptok, ha valami izgalmas dologra vagytok kíváncsiak.

Mai posztom témája mindenképp izgalmasnak mondható, de semmiképp nem tartozik a precíz és gyors leírások közé.
Viszont van egy szuper története
😉




Évről-évre egyre több levendula tő költözi a kertembe és tudatosan választok más - más fajtákat a különböző helyekre.
Mindegyik levendulát más és más dologra tudjuk felhasználni. Egyiknek inkább sütis illata van, míg a másik inkább szappan illatú, egyik tökéletes teába, míg a másik inkább fürdősóba (ezt a kertlátogatásaimon ki is szoktam próbáltatni a vendégekkel).

Idén úgy gondoltam, hogy levendula illóolajat készítek a boszorkánykonyhámba. Mert bár még seprűn nem tudok repülni, de ilyen izgalmas dolgokat bármikor elkészítek sajátmagam és a családom örömére.


Szükséges anyagok
  • 1 edény fedővel
  • 1 nagy csokor levendula virág
  • Épp annyi olíva olaj, amennyi ellepi a levendula virágokat

Hogyan készítsd el:
  1. Vágd le a virágrészeket még alig elvirágzott állapotban (minél frissebb és virágosabb állapotban gyűjtöd be a levendulákat, annál több bennük az illóolaj)
  2. A virágfejeket tedd bele az edénybe és önts rá extra szűz olíva olajat. Pont annyit, amennyi ellepi.
  3. Forrald 60 másodpercig, majd húzd le a tűzről és hagyd kihűlni.
  4. Idáig minden úgy történt, ahogy azt a többi weboldalon is megtalálod. Ezután viszont én hetekig ott hagytam a rézedényemben, mert először csak hagytam állni, majd nem találtam hozzá csinos üveget. (Ez az az infó, amit sehol nem találsz, és úgy néz ki, hogy ez a 4 hetes várakozási idő valami csodát tett az illóolajommal.)
  5. Nagyjából 4 hétre rá, átkerültek ebbe az üvegbe. Ami nem csinos, viszont sikerült belezárnom a nyár egy kis illatát és olyan illateszencia árad belőle, amit egy bolti sem tud utánozni.

Szóval, illóolaj készítésére fel mindazoknak, akik úgy érzik, hogy egy kis boszorkányságot hordoznak magukban és szeretik megőrizni a nyár illatát egy kis üvegbe zárva.


Házi levendula illóolaj készítése


Majd végül tavaly karácsonyra elkészültek az üvegbe zárt nyár illateszenciái.
Mivel ebben semmiféle plusz adalék nem található csak a természet tömény aromája, ezért ennél jobbat egy családtagomnak sem adhattam ajándékba.
Ha van kedvetek ilyen ajándékok készítéséhez, akkor most kezdjetek a növények gyűjtéséhez.

Ha pedig tetszik az ilyen és ehhez hasonló téma, akkor írjátok meg, mert a boszorkánykonyhámban szívesen készítek hasonlóan izgalmas és a családod számára hatékony kincseket.


Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 

Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :