Újság!
Betöltés...

Virágszőnyegek a tavaszi kertben

Lassan életre kel a kert. Ezért ilyenkor a legszívmelengetőbb látvány az, amikor a több hónapnyi fakó színtelenség után hirtelen berobban az életünkbe egy élénksárga, lila vagy rózsaszín színfolt a kert különböző részein. Nem tudok vele betelni. Olyenkor mindig megfogadom, hogy jövőre még nagyobb előkészülettel várom majd a tavasznak ezt a csodálatos pillanatát.



Melyek ezek a tavaszi hangulatfokozók, amelyek Aladdin szőnyegéhez hasonlóan csodás mesebirodalomba varázsolnak minket?

Krókusz (Crocus chrysanthus - Sáfrány):
Szinte nincs olyan kert, ahol ne lenne megtalálható ez a kedves virág, ami a piroson kívül minden színárnyalatban pompázik. Virágzásuk február - márciusra tehető.


Téltemető (Eranthis hyemalis):
Ragyogó sárga virágaival hívja fel magára a figyelmet, míg levelei szép zöld takarót alkotnak alatta. A hóvirággal egyidőben jelenik meg. Magjaival is és gumóival is szaporodik. (Leveles állapotban, virágzás után elültetve nagyobb sikereket érhetünk el, mint a száraz gumóval.)


Hóvirág (Galanthus):
Ez az apró növény nem csak nekünk hobbi kertészeknek, hanem a növénynemesítőknek is a kedvencei közé tartozik, ugyanis annyi fajta közül választhatunk, hogy akár egy kertet is tele ültethetnénk vele. Bár nem túl igényes növény, arra érdemes odafigyelni, hogy szeptembernél későbbre ne tervezzük ültetését, ha a következő év tavasszal virágot szeretnénk látni a kertben.


Írisz (Iris):
Bár hidegtűrők, ettől függetlenül télire takarni kell. Korai virágzásúaknál időben el kell távolítani a mulcs réteget. Tápanyagban gazdag, nedves talajra van szükségük. Ha tavaszi virágszőnyeget szeretnénk kialakítani vele, akkor inkább az alacsonyabb fajtákból válasszunk.


Keleti Hunyor (Helleborus orientalis):
Várhatóan februártól virágzik igen hosszan. Bokrosodó örökzöld, amely jól tűri akár a szárazabb viszonyokat is. Virága krémfehértől a bíborig igen változatos lehet.


Nárcisz (Nárcissus):
Ez a virág már biztosan jelzi nekünk a tavasz beköszöntét. Tápanyagban gazdag napos helyre van szüksége. Hagymáját legkésőbb szeptember - októberben ültessük. A levelek elhervadása után vágjuk csak le a teljes zöld részt, máskülönben a következő évben nem sok esélyünk lesz a virágok csodálatára.


Kereklevelű ciklámen (Cyclamen coum):
Február - márciusban nyílik. Virágai rózsaszínűek, levelei sötétzöldek, néha márványozottak. Félárnyék kedvelő, ezért a fák alatti területet szőnyegszerűen beborítja.


Ha valamelyikhez most kaptatok kedvet, akkor virágos állapotban tavasszal is megvásárolhatók, és később kiültethetők a kertbe.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :