Újság!
Betöltés...

Mitől szép egy téli kert? - Ötletek angol kerttervezőktől 1. rész

A téli táj és kert teljesen más húrokat tud bennünk megmozgatni, mint a nyári. De ehhez mi is kellünk. A most összeállított sorozatomban angol kerttervezők mondják el tippjeiket és legfontosabb szempontjaikat arról, hogy hogyan lehet kertünk télen is látványos és csábítóan csalogató.



Tom Stuart - Smith, aki az elmúlt évek során többször is elhozta a Chelsea kertverseny aranydíját, konkrét ötleteket gyűjtött össze egy kupacba azok számára, akik szeretik télen is látványos térként érzékelni a kertjüket.
Szerinte a nagy angol vidéki kertekben köszön vissza igazán a tökéletes téli hangulat, ahol minden növényt az ágyásban hagynak a hideg évszakra, és ez visszatükrözi az elmúlást.

Tippjei:
  1. A formára nyírt örökzöldek szinte alapdarabjai a téli kertnek, de nem csak szabályos gömb vagy négyzetes formákban, hanem akár felhő vagy összeakaszkodott buborékformákban is gondolkodhatunk.
  2. Gyakran úgy állítja össze az ágyásterveket, hogy annak 25% -a télen is látványos fűféle legyen. Ilyenek például: a tarkalevelű nádtippan (Calamagrostis x acutiflora) és a szálkafű (Hakonechloa macra).
  3. Szereti a télen is látványos évelőket, mint például a veronikát (veronika spicata), ami cserébe a fenn maradt virágfejekért elszórja a magjait.
  4. A víz, ragyogó pontja lehet a téli kertnek is. Mert egy olyan időszakban, amikor sokkal kevesebb fénnyel kell beérnünk, a víz felülete egy semmihez sem fogható különleges hatást érhet el a tükröződésével.
Forrás


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :