Újság!
Betöltés...

Szagos díszbükköny - Hogyan nevelj te is sikeresen virágos sátrat

Ez már egy több éves virágszerelem, amit végre-végre bemutatok nektek itt a blogon és azt is leírom, hogy ennek az újonnan sztárrá előlépett virágnak, milyen trükkjeit érdemes ismernetek, ha ti is úgy döntötök, hogy a szerelmesei lesztek.



Íme, az elmúlt évek nagy kedvence, ami nem csak kertben, de a vázában is több héten át friss marad.
Amikor pedig virágozni kezd, alig várod majd, hogy felfedezhesd és megszagolhasd a frissen nyíló szépségeket. Az illata pedig egyszerűen mesés.
Már nem ez az első év, hogy szagos díszbükköny magokat nevelgetek cserépben. Az évek során pedig szép lassan kezd kikristályosodni az a módszer, amivel ezt a növényt erőteljes, szép és dús virágzásra csábíthatom.

A sok módszer, amit a neten magába gyűjthet az ember, majd azt szembeállítva a gyakorlattal, néha bizony érdekes eredményeket kaphatunk.

Ezért én most összegeztem, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján, számomra milyen módszer bizonyult a leghatékonyabbnak, a szagos díszbükköny nevelése terén:


  1. Legkényelmesebb, ha március magasságában ülteted el a magokat cserepekbe.
  2. Lehetőség szerint 15 cm magas cserepekbe ültesd.
  3. A magokat 1 - 1,5 cm mélyre nyomd a földbe, majd takard is be. Legfrappánsabb ötlet, ha húzol rá egy zacskót, amit itt-ott kilyukasztasz.
  4. Egy cserépbe bátran vess el több magot is, egymástól 1,5 - 2 cm-es távolságra.
  5. Sok helyen olvastam, hogy ezután érdemes letakarni a cserepet, mert így inkább a gyökérképződés indul meg és nem fog megnyúlni a növény.
  6. Én inkább ezt a módszert választottam: Mivel ez egy hidegtűrő egynyári virág, ezért idén (közvetlenül az ültetés után) már kivittem a cserepet és így nem nyúltak meg a szárak.
  7. Kint nevelve sokkal lassabban növekszik, viszont így egy erőteljesebb növényt fogok pár hét múlva kiültetni a kertbe.
  8. Ehhez még az elmúlt napokban visszacsíptem a tetejüket egy - egy levélpár felett (nagyjából 10 - 12 cm magasságban). Ez elősegíti, hogy dúsabban és bokrosabban növekedjenek a kiültetés után.
  9. A kiültetésnél fontos, hogy kettesével ültesd ki a díszbükköny palántákat. Így egymást támogatva jóval erőteljesebb és dúsabb hatást érhetsz el.



Amire szükségük lesz:

  1. Fantasztikus jól tudnak kapaszkodni a kacsok segítségével, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy ezt csak vízszintes / vékony kapaszkodókon tudják megoldani. Ezért idén ötvöztem a bambusz és madzag keverékét, amiből ez a sátor készült el.
  2. Nagyon szeretik a vizet. Érdemes bőven és sokat locsolni, ha gazdag és hosszan tartó virágzást szeretnénk. 
  3. Folyamatosan szedjük róla a virágokat, mert különben (a benevelt magtokokkal) egy idő után úgy fogja érzékelni a növény, hogy már mindent megtett a túlélésért és bármennyire is locsoljuk szép lassan elszárad.





Mi történik olyankor, ha te már lekéstél a palánta nevelésről?

  1. Még most is (május) elvetheted szabadföldbe a magokat.
  2. Minden futtatóhoz kettő-kettő magot ültess el 1-1,5 cm mélységbe.
  3. Folyamatosan tartsd nedvesen földjét. Azaz, NEM SZABAD KISZÁRADNIA a csírázás ideje alatt!
  4. Számíts rá, hogy megkörnyékezik a csigák, ami ellen védekezned kell. Bár ez a növény nem számít a kedvenc eleségüknek, kis növény állapotban nagy kárt tudnak benne tenni.
  5. A többi teendő, már ugyanaz, mint a cserépben előnevelt társainál.



Dekor&Mentha Shop vásárlás


Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

7 megjegyzés :

Monika írta...

Hű, ő olyan gyönyörűséges!!!!Holnap elolvasom rendesen a bejegyzést.:)

Erzsébet írta...

Ha a palántanevelésről már lekéstem, szabadföldbe ültethetem akár most is?
Annak van valami rejtélye?

Borbás Ági írta...

Köszönöm, hogy írtad, mert ezzel még ki kell egészítenem a bejegyzést:
Kettesével ültesd el a magokat, a fent jelölt mélység szerint, a számára kijelölt helyre. Ne hagyd kiszáradni a földjét és folyamatosan figyeld a csigarágás nyomait. Bár ez a növény alapvetően nem kedvence a csigáknak, amikor még frissen kihajt a földből, könnyedén eltüntethetik kertedből.
Mivel legelőször én is így jártam, ezért akkor annyit tapasztaltam, hogy később kezdődött a virágzás, ráadásként ez az első hetekben lassan beinduló növény több törődést igényelt tőlem kertben (Pl.: gyakori locsolás, csigamentesítés, +a fent leírtak)
Ha ezt vállalod (én vállaltam, mert imádni való), akkor még most gyorsan hozz létre neki egy futtatót és szépséges, illatos virágokat kívánok neked erre a nyárra. :)


Erzsébet írta...

köszönöm a választ. megpróbálkozok vele

Unknown írta...

Nagyon szuper ez a leírás, pont ilyet kerestem, köszönöm, hogy feltetted. Te is arra jutottál, hogy a napos helyet szereti?

Unknown írta...

Nagyon szuper ez a leírás, pont ilyet kerestem, köszönöm, hogy feltetted. Te is arra jutottál, hogy a napos helyet szereti?

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy tetszik a poszt :)
Abszolút napos helyet kedveli és a folyamatos öntözést. Két helyen is neveltem a kertben kísérleti céllal. Az egyik hely félárnyékos volt, ott csak vegetálva növekedett. A másik hely totál napsütéses, amit imádott. Viszont megkövetelte, hogy folyamatosan öntözzem. Cserébe rengeteg virággal hálálta meg a gondoskodást, a jó helyet és a jól előkészített talajt. :)