Újság!
Betöltés...

Romantikus rózsakertet, csak praktikusan

RÓZSA A KERTEK KIRÁLYNŐJE.

Lehet szeretni és utálni, ettől függetlenül valami olyan csodát képesek nyáron kertjeinkbe varázsolni, amiről kár lenne lemondanunk.
Csak megfelelően kell tudni választani és hosszú időre megalkottuk a kedvenc kertrészünket.


Megérkezve saját kertünkbe első növényként a rózsák kerültek a helyükre. Annyi éven át terveztem és álmodoztam a formákról és a színekről, hogy nem volt kérdés milyen rózsák fognak megérkezni végül ebbe a kertbe.


Milyen szempontok szerint érdemes rózsát választani egy kertbe?


  1. Választhatunk funkcionalitásunk szerint: talajtakaró rózsák, kúszórózsák, bokorrózsák
  2. Formaviláguk szerint: botanikai/vadrózsa fajok, tearózsák, angol rózsák
  3. Virágzási habitusuk szerint: egyszer vagy kétszer nyíló rózsák, illetve többször nyíló rózsák
  4. Illatuk szerint: Ezt is érdemes figyelembe venni egy rózsa választásánál
  5. Betegségek figyelembe vétele szerint: Ezt pár oldalon (akár rajongói is) tudod leellenőrizni. Én ezt a felületet sosem hagyom ki: Help me find
  6. Színük szerint: Ezt nem részletezném mert annyira változatos a kínálat
  7. Fényigény szerint: Bármily meglepő, de vannak szórt árnyékkal szemben toleránsabb fajták, így akár félárnyékba is ültethetsz rózsát.


Vásárlási szempontból két dolgot tehetsz, ha különleges rózsafajtákat szeretnél a kertedbe ültetni:

1. Ha nem szeretnél várni, és gyorsan szükséged van valami virágos növényre a virágágyásod egy üres pontjára, akkor természetesen találsz olyan kertészeteket, ahol minőségi rózsákat már ültetésre kész cserepes állapotban tudsz megvásárolni. Ez kényelmes és gyors megoldás, de zsebbenyúlós.


2. Ha inkább tervezős típus vagy, aki inkább kivárja a nagy ŐT, akkor nézz szét a nemesítők oldalán, illetve a különböző rózsás rajongói csoportokban és gyűjts információkat a különböző rózsákról. Majd rendeld meg az őszi ültetési időszakban.






Földlabdás rózsa vásárlása több előnnyel jár:
  1. kezdő rózsarajongók számára mindenképp ezt az ültetési módot javasolnám, a biztos begyökeresedés érdekében
  2. így az év bármelyik időszakában ültethetsz rózsákat. (Bár én a hagyománykövető rózsások közé tartozóm, ezért még földlabdás rózsáimat is ősszel ültettem el. Biztos, ami sicher! 😁)
  3. már rákövetkező évben csodás dús bokor díszíti a kertünket, sok-sok virágfejjel.

Szabadgyökeres rózsa vásárlása előnyei:
  1. Jóval olcsóbb, mint a földlabdás társa
  2. Kisebb súlya miatt szállítási költséget is spórolhatunk.
  3. ha rutinosabb rózsatelepítők közé tartozol, akkor már tudod, hogy a pár darab ág és a szabadon álló gyökérzet nem lehet akadálya a rózsád biztos begyökeresedésének.
  4. Csak plusz egy év és behozza a lemaradását a földlabdás társaihoz képest

Mire érdemes odafigyelni, hogy szép rózsakertünk legyen.
Ezek természetesen a saját szempontjaim, ezért ha neked vannak még ötleteid, akkor írd meg nekünk kommentben.


  1. Gyűlölök és lusta vagyok permetezni! A rózsabokroknak rengeteg kártevőjük van és igen sok betegségre érzékenyek. Végletes esetben már csak permetezéssel orvosolhatóak ezek a bajok. Ezért, ha a nemesítői illetve egyéb rajongói oldalakon olyan információkat olvasunk a növényről, hogy a betegségekkel szemben ellenálló fajta, akkor már rakhatod is fel a listádra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy sosem lesz tetves a rózsád, de nagyobb eséllyel elkerüli a rózsa rozsdát, a lisztharmatot, és egyéb nyalánkságokat.
  2. FONTOS! Ősszel szedd le és szedd össze az összes akár kicsit is beteg rózsalevelet. Ezzel megelőzheted, hogy az előző évi betegségek a talajból visszafertőzzék a növényt. Így kevesebb gonddal és fertőzéssel kell majd szembenézned a következő évben a rózsakertedben.
  3. Milyen magasságú és habitusú növényre van szükséged az adott helyen? Válassz azok közül a virágok közül, amire szükséged van (talajtakaró, bokor formájú, közepes vagy nagyon magas kúszó rózsák)
  4. Nálam a szín- és formavilág igen fontos, majd pedig örülök, ha illata is van az általam kiválasztott szépségnek. De természetesen, ha te parfüm vagy étkezési célra szeretnél a saját kertedben rózsákat termeszteni, akkor számodra az illat lesz az elsődleges szempont.
  5. Miután elültetem a rózsáimat minden év tavaszán kapnak egy-egy adag hosszúhatású rózsatápot. Jól kell érezniük magukat, különben átadják magukat a depressziónak és a kártevők ezt rögtön megérzik. (igazából minden növény így működik, csak a rózsáknál ez sokkal látványosabb)
Fontos, hogy ne higgy az általánosításnak és a mendemondáknak. Ha te rózsát szeretnél valahová ültetni, akkor találd meg a számára ideális helyet, majd megfelelő mélységű, jó minőségű talajjal feltöltött gödörbe ültesd el a rózsádat és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy jól érezze magát az elkövetkező években.

Itt egy korábbi kertem Rambler rózsáját láthatod, amint egy diófára futtatva virágzik. Döbbenetes mennyi negatív véleményt olvastam abban az időben a diófa alatti növénybetelepítésről. Ez a rózsa közvetlenül a diófa tövénél lett elültetve. Bár évente csak egyszer virágzik, viszont a diófa egyszer sem (kivéve a barkái), így gondoltam virágpompás sarokká alakítom ezt az árnyékosabb kertrészt. 
Sajnos friss fotót nem tudok hozni erről a növényről mert már nem miénk a kert, itt viszont elolvashattok egy korábbi posztot róla: Rambler, a romantikusok álma
Minden tavasszal rajongtam, ezért a rózsaszín habos látványért.


Itt pedig a jelenlegi rózsa-levendula ösvényem kezd kialakulni.Kemény kutyakiképzés mellett is igen szépen fejlődnek és virágoznak.Már alig várom, hogy az ablakon kinézve egy virágzó rózsafelhőt lássak....

És bár ez is egy lehetetlen küldetésnek indult. A sok beton miatt alig volt helye a rózsák gyökérzetének, mégis csodás rózsasétányt tudtam itt kialakítani mindösszesen 3,5 év alatt.

Szóval, ha szereted a rózsákat és ők is téged,
akkor lehetetlen küldetés nem létezik!!!


ELŐTTE
6 HÓNAPPAL KÉSŐBB
























Ahogy elnézem az idei hajtásokat, és a tavaly őszi friss ültetéseket az idei rózsás nyarunk még káprázatosabb lesz.

Már alig várom, hogy belevágjunk ebbe a rózsás időszakba.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :