Újság!
Betöltés...

Rágcsálóktól mentes kerteket!

Sokat gondolkodtam, hogy írjak-e erről a témáról vagy sem.
Mivel sok szempontból megosztó, miközben a kerttulajdonostól mindenképpen megoldást kíván.



Az egész talán ott kezdődik, hogy szüleim kertjében teljesen normális volt, hogy velünk együtt vakondok is éltek a kertben.
Minden egyes alkalommal, amikor megláttunk egy vakondtúrást, nekünk gyerekeknek volt a feladatunk elgereblyézni a feltúrt földet a fűvön vagy a különböző ágyásokban.
Egyáltalán nem volt nagy ördöngösség, és lehetett tudni, hogy ennek sosem lesz vége, mert ott egy komplett vakond család lakik.

Majd jöttek a saját kertjeim, amelyekbe eleinte nem laktak földlakók. Az első kert egy sitt feltöltés volt, így nem is csoda, hogy oda nem vágytak ezek a kis drágák. A második már sokkal kellemesebb környezet lehetett volna számukra, ám ott egy varjú család uralta a kertet, így nem sok esélye lett volna a rágcsálóknak.

Majd jött a mostani kertünk, ahol az eddigi rágcsálómentes-szerencsénk megdőlt.
Mit láttunk és érzékeltünk az elmúlt években?
  • Folyamatos élet van a felszín alatt. 
  • Kutyusunk minden éjszaka komoly ugatásokba kezd és őrjáratokat tart.
  • Mindig találunk földtúrásokat az ágyásokban.
  • Majd tavaly óta a vakondháló is külön életet él: hol kitüremkedik, hol pedig besüpped.
  • A növények gyökérzete körül folyamatos levegősség és feltúrás jelenik meg, ami miatt állandóan elszáradás nyomait lehetett felfedezni főként a cserjék esetében. Levendula, ami az egyik legegyszerűbben nevelhető növény folyamatosan kipusztult a földlakónk földtúrásai miatt. 
  • Végül pedig igen fura földtúrásokra lettem figyelmes

És mit tettem én?
Tapostam vissza a földet mindenhol és naponta. Ez már szinte napi rutinom lett. Végülis ez egy vakond (gondoltam sokáig!!!), akinek útban vannak a növényeim. Bár azt nem értettem, hogy a szüleim kertjében miért nem volt a vakondokkal ennyi gond.


Majd tavaly ősszel a nagyfiam úgy jött be a lakásba, hogy a kutyusunk milyen ügyes volt, mert elfogott egy egeret, amit ő már be is pakolt a kukába.
Ekkor én, (mindent ellenőrző anyukaként) szaladtam a kukához és rémülten csaptam vissza a kuka fedelét, majd utasítottam a fiamat, hogy azonnal fertőtlenítse a kezét és amit el tudtok ilyenkor képzelni.

A kukába egy patkányt tett a fiam, nem egeret!

Egeret már meg sem parittyázom, annyit kellett befognom.
Na, de egy patkáááány!!!


Rögtön a Ratatoule című mese jutott az eszembe, amikor a nagyi szétlövi a mennyezetet....


De vissza valóságba:
Én ezzel a fenti egy patkánnyal le is zártam az esetet. Ha lesz több, kutyusunk elkapja és kész! No, para!

Elérkezett a tavasz és vele a csúf valóság is:
Tavaszi kútindításkor kiderült, hogy a kútházban hatalmas földkupac van, rengeteg dióhéjjal megspékelve.
A komposztálóba alagutat ásott valami vagy valaki, illetve az egyik díszhagyma majdnem teljesen kidőlt egy érdekes és elég méretes átmérőjű ásatás miatt.

Majdnem eltelt egy hónap, az értetlenségem és tétlenségem hatására, mert annyira nem tudtam, hogyan és miként oldjam meg ezt a helyzetet (saját magam / valakit hívjak segítségül). Arra már rájöttem, hogy nem vakonddal van dolgom, mint idáig hittem, hanem sokkal inkább az őszi patkányunk családtagjaival.

Ami miatt ez a poszt kikerült:
Ha úgy érzed, hogy nálad aztán tuti nem jelenhet meg patkány, mert sem állatok, mert gabonatároló siló nincsen és a kertedben mindent rendben tartasz, akkor ezt a képet most hessegesd el.
Lazán lehet a kertedben patkány, ugyanis a patkány a csatornából mászik ki, ha valahol a föld alatt lyukat talál a vezetéken. Utána pedig usgyi, a te ízletes kertedbe.
Bocsánat, ha túl szemléletes voltam😬

Ha úgy látod, hogy a kerted talaja önálló életre tud kelni (még a vakondháló alatt is) és néha itt-ott lyukak jelennek meg az ágyásokban (nem vakondszerű), akkor inkább hívd fel a rágcsálóírtókat, akik sec-perc alatt megmondják, hogy mivel van dolgod.

Azóta nálunk nyugalom van a kertben. Megállt a gyep mozgása. 
A virágok a helyükön maradnak és talán a cserjék is elkezdenek begyökeresedni..


Mindenkinek rágcsálóktól mentes kertészkedést kívánok!
🐭


Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :