Újság!
Betöltés...

Óóó, az a szép zöld gyep - Füvesítés házilag


Barátnőm egy beszélgetésünk során arra kért, hogy írjak a vegyszermentes füvesítésről is, mert annyira tönkrement a jelenlegi gyepük.

Szóval felhívtam egy másik barátnőmet, ahol a családfő megszállott gyepmester. Elmondott pár tippet, amiket összeegyeztettem a már ősszel, szakemberektől szerzett információkkal, majd a saját tapasztalataimmal, és ez a terv született meg belőle.

Tavaly sokat esett az eső, így sikerült jó néhány helyen bemohásodnia a gyepünknek. Mondjuk fűmag sem lett tavaly kiszórva, így jól ki is kopott, és ennek köszönhetően be is gazosodott. Ebből kitűnik, hogy javításra szorul a mi gyepünk is. Vegyszert nem igazán használnék, így két variáció lehetséges, az első: kézzel gyomlálok, a második: reménykedem abban, hogy olyan sűrű és tömött lesz az ültetett fű, hogy nem is fog feltűnni, sőt az ültett fűfélék elfojtják a gazt. (Ez utóbbira nálam már volt példa, így maradok ennél a variációnál.)

Bár sok helyen az őszi vetést (augusztus vége, szeptember) ajánlják, nekünk ez sosem jött össze, mert az ilyen-olyan okból a korán hulló falevelek sokszor kiölték a pár centis fűszálakat. Így marad a tavasz.

A terv a következő:
Kikölcsönzünk egy gyeplazító gépet. Ez nem csak a felszini mohás és elszáradt fűszálakból álló részt gyűjti össze, hanem 2-3cm mélyen belevág az összetömörödött talajba, ami így könnyebben nyeli majd el a vizet és szellőzni is tud. Ezután pocsék látványa lesz, de mivel ez átmeneti, és úgy sem most kezdődik a kertibulik időszaka, ezért nem nagyon aggódom.

Ezután jön a fűmag, ami négyzetméterenként kb. 3 dkg-nyi és lehetőleg a fényviszonyoknak megfelelő magkeveréknek kell legyen. (Itt jegyezném meg, hogy olyan fűmagot érdemes venni, ahol részletesen feltüntetik az összetételt, és nem a legolcsóbbat, mert itt tényleg igaz a mondás: "Olcsó húsnak...)

Mivel én nem vagyok ellene a jó minőségű műtrágyának, ezért a lassú lebomlású fajtából szintén kiszórok egy kevesett. Aki ezt ellenzi, annak jó érett istállótrágyát vagy zacskós szarvasmarha trágyát javasolok. Ez utóbbit azért óvatosabban érdemes kiszórni. Majd a tetejére homokkal kevert jó minőségű kerti földet terítek.

Ezután ha van otthon hengerünk (vagy kölcsönöztünk egyet) tömörítjük a talajt, ha nem, akkor jön a muris része. A család összes tagja lapostalpú cipőt húz és kicsiket lépegetve letapossa.

Befejezés képpen - ha már ennyit dolgoztunk, akkor  naponta locsoljuk még egy pár hétig.
Utófázisként javasolnám az évközbeni utánvetést, azaz ha kisebb lyukakat vennénk észre a friss zöld gyepünkön, akkor lazítsuk fel a talajt, szórjuk be fűmaggal, majd terítsünk rá egy kis kerti földet.

Ha valakinek ez túl melós, akkor javaslom a kertészekkel előkészített talajt, gyepszőnyeggel befedve. Bár költségesebb, de kevesebb a munka és rögtön készen van a gyommentes tökéletes gyep.

Ha az árat meglátva, mégis az én házi megoldásomnál maradnál, akkor csak annyit, hogy az tényleg melósabb, de működik. Ezután már csak az angol Lord utasítását kell követni: Nyírni kell és locsolni! Igaz, ők ezt már több száz éve csinálják....



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :