Újság!
Betöltés...

Rózsák helye a kertekben

Ha valaki pár évvel ezelőtt megkérdezi tőlem, hogy milyen a viszonyom a rózsákkal, akkor valószínű, hogy eltorzult arccal annyit mondtam volna, hogy: "Nincs még egy ilyen macerás, affektáló virág a földön, és különben is legszívesebben kiirtanám a kertemből!"
Aztán valami megváltozott.....


Képen: Eden Rose és Levendula

Megismerkedtem néhány, rózsáért megszállottan rajongó emberrel, akik ha növényültetésre gondoltak, akkor csakis a rózsa jutott az eszükbe. Nem teljesen értettem a rajongásukat, ám elkezdtem figyelni őket és tanulni tőlük, és közben szép lassan én is beleszerettem ezekbe a szépségekbe.
Az ő rózsáik állandóan virágoztak, ritkán voltak betegek, míg az enyémek maximum kétszer virágoztak egy évben, közte meg folyamatosan valamilyen betegségek támadták meg őket. Nyár végére sokszor levél sem volt rajtuk.

A rózsa tényleg olyan, mint egy királynő, ha nem adod meg neki, amire szüksége van, akkor egy elviselhetetlen perszóna, de ha kielégíted minden kívánságát, akkor egy kedves, bájos kiscica és a kerted leggyönyörűbb növénye.

De mit is kell neki biztosítani?

1.: Napos helyet. Van olyan fajta, ami még félárnyékban is jól fejlődik, de teljes árnyékban, szinte folyamatosan beteg, és virágot sem látunk rajta sokat.

2.: Szeles helyet. Nyílt területen a szél gyorsan megszárítja a növényt így a gombák és mindenféle más betegséggel szemben ellenálló lesz. Igazából olyan távolságra érdemes ültetni a kisérő növényeket, hogy azok ne érjenek a bokor leveleihez, mert úgy a gyökér részen sem vonják el tőle a tápanyagot.

3.: Tápanyagok. A rózsák leginkább meszes, agyagos, lőszös talajban fejlődnek a legjobban. Azonban jó vízáteresztő képességű tápdús talajban is kielégítően virágoznak és növekednek. A homokos talaj nem a kedvencük, de őszi trágyázással, vagy ha erről lemaradtunk, akkor nagy adag kerti komposzttal/jó minőségű kerti földdel javíthatjuk a talaj viztartó képességét. Ha ezt nem találjuk kielégítőnek, akkor javaslom a hosszú hatású rózsatápot is, amit áprilisban érdemes kiszórni. Ennek az összetétele pont ideális ahhoz, hogy egészséges, szépen virágzó rózsabokrunk legyen.

Ha ezt mind sikerült biztosítanunk és mégsem vagyunk elégedettek a rózsánk virágzásával, akkor érdemes utánajárnunk, hogy melyik csoportba tartozik, mert lehet, hogy ő alapjáraton sem tud gyakrabban virágozni.

Képen: Leonardo da Vinci Rose és levendula


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Gabriella írta...

Köszi Ági, nagyon hasznos volt! Épp most vettünk egy szép törzses tearózsát, de még nincs meg a végleges helye, gondolkoztam, hogy hova is tegyem! De Te nagyon tömören és lényegretörően megfogalmaztad, úgyhogy köszönöm Neked, hogy megkönnyítetted a dolgom!

Borbás Ági írta...

Szívesen. Gyere máskor is. Lesz még rózsa hír a blogon. :))