Újság!
Betöltés...

A lóhere és egy ünnep

Valószínű többé - kevésbé mindenki hallott már az írek védőszentjéről, Szent Patrikról.
Mi köze van ennek az ünnepnek a Dekor&Mentha bloghoz? Hát csak annyi, hogy egy teljesen egyszerű növény a jelképe, ami talán minden kertben megtalálható.


Pár hónappal ezelőtt egy ismerősöm oldalán találtam rá erre a fotóra. Nagyon megtetszett.
Egy levélben megírta, hogy ezt a cipőt egy ír kocsma ajtajában találta, ami egyáltalán nem számít ritkaságnak a szigetországban.

Szent Patrik 6 év rabszolgasors után egy franciaországi kolostorba ment tanulni, ahol is arra ébredt rá, hogy Írországba visszatérve küldetése van a pogányok keresztény hitre térítésében.

És ekkor lép képbe a háromlevelű lóhere, amivel a Szentháromság lényegét mesélte el a leendő híveknek: az Atya, a Fiú és a Szentlélek (a három levél), amelyek egy létben, a növény szárában egyesülnek.

Március 17-én, Szent Patrik halálának napján, az írek nemzeti ünnepüket ünneplik, de nem valami pátoszos cicomával, hanem minden olyan dologgal, amelyek az íreket nemzeti büszkeséggel tölti el: Guinness sörrel, Zöld manós ruhával, sztepp tánccal, ír népzenével, kincsesládával a szivárvány alján, és nem utolsó sorban HÁROMLEVELŰ LÓHERÉVEL.

Szóval legközelebb csak óvatosan azzal a kapával, ha lóherét találtok.

A kép Schmidhoffer Gertrúd saját tulajdona, csak az engedélyével lehet felhasználni.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

söcö írta...

Kedves Ági, természetesen megtekintettem a blogodat és nagyon jónak találtam. Örülök, hogy adhattam valamit - amit a Te figyelmes szemeiddel megláttál - és fel is használtál.
Gratulálok a cikkhez, csak így tovább. Ha újabb Írországgal kapcsolatos (pl izgalmas vagy szép tájképre) fotóra, fotókra van szükséged, kérlek fordulj hozzám bizalommal.
Üdv. Schmidhoffer Gertrúd

Borbás Ági írta...

Lehet, hogy jelentkezem.
Még egyszer köszönöm! :))