Újság!
Betöltés...

Virágzó ablakok és erkélyek

Április vége felé járunk, az ásásoknak, metszéseknek, azaz a nagy és időigényes munkáknak már vége és már a nagy dézsás növények is kiköltöztek az udvarra. Az elkövetkező hónapokban átalakul a terasz/erkély egy csábítóan illatos zöld szobává.


Ha igazán gazdagon és buján virágzó növényeket szeretnénk, akkor a balkonvirágokat kell most bevetnünk, amelyek között találunk átteleltethetőeket, és egynyáriakat is. Míg a harmonikus szín összeállítások a szemnek, addig a bódító illatok az orrnak kedveskednek, és segítenek nekünk az esti kikapcsolódásban.

Vannak, akik a hagyományos megoldást szeretik, azaz minden ládába ugyanazt a növényt azonos színben szeretik ültetni, és nincs is ebben semmi rossz, ha szép ápoltak és virágosak egész nyáron. Én viszont jobb szeretem az izgalmasabb összeállításokat. Ehhez viszont nem árt tudni, hogy egy szép és izgalmas virágláda, nem a véletlen műve, hanem gondos tervezés eredménye.

Mi is kell hozzá?

Elsőként utánanézek, hogy melyik növény napimádó és melyik árnyékkedvelő, és a szerint párosítom őket.
Például: muskátli, petunia, verbéna, farkasfog, cseppecske, lobélia, legyezővirág és kanálajak bármikor társíthatóak egymással, mert napimádók.
Például.: fukszia, begónia, virágcsalán és nebáncsvirág is jó partnerei egymásnak az árnyékban.

Ha már megvan a virágos növény és szín ötlet, akkor jönnek a biztos hátteret szolgáló zöld növények, amelyek lehetnek csüngők (lizinka, dichondra, szalmagyopár stb.), vagy akár felfelé törők (alacsonyabb fűfélék pl.: alangfű, rezgőfű)

És még lehet fokozni az élvezeteket illatos fűszernövényekkel. Pl.: kakukkfű, bazsalikom, levendula, és még sorolhatnám.

Szóval, egy balkonláda összeállításának csak a képzelet szabhat határt, na meg persze a balkonláda széle és hossza is. Ugyanis, ha már megvan a terv, akkor a növényeken kívűl már csak három dologra van szükségünk: földre, kavicsra vagy törött cserépre vízelvezetés céljából és megfelelő tápoldatra. Abból a pici földből hamar kimerül az energia és a pompázatos virágos növénykéinkről nagyjából 3-4 hét után elmaradnak a virágok, majd kókadozni kezdenek és végül mindenféle betegségek támadják meg. Meglepő módon még a kevésbé tápanyagigényes fűszernövényeknek is szükségük van tápoldatozásra, ha cserépben nevelgetjük.

Ha most ezt a posztot olvasva belevágnál egy merészebb balkonláda kompozícióba, akkor javaslom, hogy most tervezz és húsvétolj, majd jövő hétvégén, ha szereted a kiállításokat, akkor látogass el a Corvinus Díszkert Egyetemi Virágkiállításra és Vásárra. Ez az egyik kedvenc kiállításom, mert itt akkora a kínálat, hogy alig van olyan növény, amit ne tudnék megvenni.

Jó tervezgetést, vásárlást és mindenkinek virágoktól roskadozó balkonládákat kívánok erre a nyárra.

A kiállításról infók: itt és itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :