Újság!
Betöltés...

Kert Trendek 2021-ben

Folyamatos változásban éljük az életünket. Nem telik el úgy nap, hogy valami különös dologgal ne kelljen szembesülnünk, ami idáig nem volt megszokott, vagy egyáltalán nem volt jellemző a hétköznapokra. Ezért teljesen érthető, hogy a kert és a hozzá kapcsolódó kertészkedési folyamatok egyre fontosabbá és az életünk meghatározó elemeivé válnak. Ez lett az a hely, ahol a nyugalom és a biztonság szigetét alakíthatjuk ki saját magunk és a családunk számára.

Az előző igen szokatlan évet végignézve, vajon milyen trendek lesznek jellemzőek a 2021-re?


Kertészkedni jó!

Egyre többen ismerik fel, hogy milyen jó dolog kertészkedni.
A kertészkedni igazán trendi hobbivá vált az elmúlt időszakban. Így hatalmas rajongó tábora lett olyanok körében is, akik csak most kezdtek hozzá életükben először és hirtelen hatalmas sikereket éltek át ezen a területen.
Kipróbálták a zöldségtermesztést, belekóstoltak az ehető- és vágott virágok világába, vagy akár virágágyások tervezésébe kezdtek.

Fenntartható kertészkedés

Ahogy tavaly is fontos szempont volt az életünkben, úgy idén is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a fenntartható kert megalkotására.
Ezek nem nagy lépések, de úgy gondolom, hogy igazából fejben dőlnek el a válaszok a MIÉRTEKRE és a HOGYANOKRA:
  • Ültess szárazságtűrő növényeket oda, ahol az öntözés kevéssé megoldható és egész nap teljes napfényben fürdik a kert. Gyűjts tippeket egy víztakarékos kerthez
  • Kezdj el komposztálni, ha idáig még nem tetted meg.
  • Nézz körbe a kertedben, és ismerd meg a növényeket. Nem feltétlen minden növény gyom. Én például így ismerkedtem meg kertemben az erdei gyömbérgyökérrel, ami egy csodaszép és nagyon hasznos gyógynövény.
  • Vegyszerek helyett használj organikus védekezési módszereket. Rovarszálló, Csalántrágyalé, Vízsugaras kártevő eltávolítás és egyéb hasznos módszer

Menekülés a kertbe

Sokan közülünk az elmúlt évet a kertjeinkben vészeltük át, hogy nyugodt pillanatokra leljünk. Éppen ezért a kert egy zöld menekülési ponttá vált, ahová jó elvonulni a világ felbolydult zajától. 
Ahhoz, hogy ezt a kis szigetet tökéletesre formáljuk, érdemes néhány apróságra odafigyelnünk.
  • Könnyen gondozható növényeket ültessünk, így nem veszi el időnket a folyamatos kertkarbantartás. Ha csak nem az a cél, hogy reggeltől, estig bogarászgassuk a növényeinket. (Én megértem ez utóbbi álláspontot is)
  • Legyen vizes pont a kertedben. Lehet az egy kis falikút vagy akár csak egy kis asztali csobogó.
  • Alakíts ki pihenő és relaxációs helyeket kertben. Ide jól esik elvonulni a világ zajától.
  • A tűz fénye csodálatos erővel bír egy kis tűzrakóba beszorítva. Ezek a látványos tűzrakók télen - nyáron fantasztikus látványelemei lehetnek a kertednek.


Otthoni zöldség és gyümölcs termesztés

A tavalyi év sokkal több embert döbbentett rá, hogy a zöldséget meg is lehet termelni és nem csak megvásárolni. Sőt, egyre többen jöttek rá, hogy mennyivel finomabb a saját magunk által termesztett paradicsom, paprika, cukkini, brokkoli és egyéb kulináris finomságok. Ha megtetszett a saját zöldségünk és gyümölcsünk íze és formája nem hagyjuk annyiban ezt az új hóbortot. Étkezzünk továbbra is finomabbat és egészségesebbet.


Egyszínű kertek reneszánsza

Egyre nagyobb a rajongótábora azoknak, akik egy szín vagy színárnyalat köré szeretnék felépíteni a kertjüket. Ez egyáltalán nem jelent unalmas megjelenést, mert a formák és a színárnyalatok sokszínűsége végtelen. Egy fehér kert például igazán izgalmas és látványos is lehet. De ugyanez igaz a többi színre is. Kísérletezz és játssz a színekkel / színárnyalatokkal a kertedben te is.

Online Kert / Tanulás / Vásárlás

Az elmúlt év megtanított minket gyorsan reagálni az eseményekre. 
  • Otthon ülve másképp láttuk a világot és másként kezdtünk rá reagálni. Én például rajongva szeretek kerteket látogatni, így mindenféle módját megtaláltam az online kertlátogatásnak. Erről a "Dekor&Mentha virágzó konyhakert" csoportban bővebben találsz infókat.
  • Talán pár évvel ezelőtt még aggódtunk az online növény vásárlástól, de ma már egyre kevesebben tartunk ettől a fajta vásárlási formától.
  • Én amikor csak tehetem képzem magamat. Egy új kertészeti könyvvel, egy friss kertészeti újsággal vagy egy új online tanfolyam lehetőségével. Ahogy elnézem egyre többen veszünk részt ilyen tanfolyamokon.

Szobanövények

Szerencsére a szobanövények még mindig nagy sztárok. Az otthoni munkahelyeknek köszönhetően ez a sikerszéria nem is fog halványulni még egy ideig. 
  • Tudatosan válassz növényeket az otthonodba: Lehet az sok kicsi vagy egy - két nagy cserép virág.
  • A városi dzsungel hatás, vagy botanikai növény gyűjtemény egyre divatosabbá kezd válni a hétköznapi otthonokban is. 
  • Ismerkedj meg a szobanövényekkel. Mielőtt vásárolsz egy újabb növényt nézz utána, hogy jól érezné-e magát az otthonodban vagy sem.

Gyerekek a kertben


Gyerekek nélkül nem igazi kert egy kert. Ők azok, akiknek még játék közben is folyamatosan tanul és információkat rögzít az agyuk. Mindenképp vond be őket ebbe a munkába, még akkor is, ha 5-10 perc után ott hagynak téged és elmennek bogarakra vadászni vagy macskát kergetni. Ne feledd, hogy gyermeked folyamatosan figyel téged és rögzíti a begyűjtött információkat.

Ahhoz, hogy ezt a játékot sajátjának érezze: 
Fotók forrása: freepik.com

  • Jó ha van saját kerti szerszáma, kertész kesztyűje amit munka közben csak ő használ.
  • Pár darab mag vagy hagyma elültetése és az arról való gondoskodás nagy szenzáció gyermekeinknek. Főként, ha valami óriási dolog nő ki belőle.
  • Kertészkedésről akár mesét is lehet olvasni. Hihetetlen milyen izgalmas mesekönyveket lehet találni ebben a témában. 






Mindannyiótoknak kertészkedésben boldog

2021-es évet kívánok!










A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :