Újság!
Betöltés...

Organikus kertészkedés és növénytársítás a veteményeskertben

Egy múltkori poszt után egyik ismerősöm arról mesélt, hogy jövő tavasztól fog először veteményes kertet művelni magaságyásaiban. Ezért aztán megkért, hogy lássam el néhány hasznos tanáccsal.
Ez az összefoglalás mindannyiunknak jól jöhet, hiszen ideje a veteményes és virágágyás tervezésnek, a magok és hagymák beszerzésének.



Két gyerekkel ha tehetem kerülöm a vegyszerek használatát, ezért csak olyan zöldségmagokat vásárolok, amelyek minél több betegséggel szemben ellenállóak. Majd a következő lépésben összeírom, hogy milyen zöldségeket szeretnék termeszteni, és itt következik a sakkozás, mert egy jól működő organikus kertben a növények egymás számára védelmet nyújtanak vagy pedig egymás kártevőire riasztó hatással bírnak. Így a vegyszerek használatát egészen elhanyagolható mennyiségre lehet leszorítani, vagy akár el is hagyható. (Ez sokszor időjárás függő is!)

Ezzel a fajta elgondolással és a soronként változó növénybeültetési technikával - azaz minden sorba más - más növényt ültetünk, - nagy eséllyel nevelhetünk egészséges növényeket. A szabadon maradt földet parajjal, vagy mustármaggal vethetjük be, amelyek nem csak a talajtakarást segítik elő, hanem a gyökérzetükkel különböző hatóanyagokat juttatnak a földbe, ami így egy természetes trágyázást is biztosít a növények számára.

A hagyma jó partnere a sárgarépának, mert az előbbi elűzi a sárgarépa legyet, míg a sárgarépa szaga elriasztja a hagymalegyet. A saláta és a retek egy sorba ültetve hasznos lehet a reteknek a földibolha elleni védekezéshez, míg a retek biztosítja a kellő tőtávolságot a fejessaláta számára.

A káposztafélék jól társíthatóak a céklával, miközben a paradicsom a hagyma félékkel, a petrezselyemmel és a zöldbabbal van jó barátságban, a borsó pedig a fejessalátával társítható.

Ha virágokat is szeretnénk ültetni, akkor a gyógynövény hatásuk mellett vegyük figyelembe azt is, hogy kertünk mennyire van kitéve csiga inváziónak. Bármennyire is csodálatosak és hasznosak a büdöske virágai, mégsem érdemes a környék összes csigáját a veteményes kertbe vonzani. Viszont a körömvirág, a sarkantyúka vagy a levendula igen hasznos és mutatós dísze lehet a kertünknek.

Két nagyon jól megszerkesztett táblázatot csatolok a veteményes kertek növénytársításairól, amelyeket

Itt és Itt találtok.


Vetőmagokat, virághagymákat pedig a

Dekor&Mentha Shop 

oldalon találtok.



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :