Újság!
Betöltés...

Organikus kertészkedés és növénytársítás a veteményeskertben

Egy múlt heti poszt után egyik ismerősöm arról mesélt, hogy idén fog először veteményes kertet művelni, a tavaly ősszel kialakított magaságyásaiban. Ezért aztán megkért, hogy lássam el néhány hasznos tanáccsal.


Két kicsi (bár már nem is olyan kicsik, de annál energikusabb) gyerekkel, ha tehetem kerülöm a vegyszerek használatát, ezért csak olyan zöldségmagokat vásárolok, amelyek minél több betegséggel szemben ellenállóak. Majd a következő lépésben összeírom, hogy milyen zöldségeket szeretnék idén termeszteni, és itt következik a sakkozás, mert egy jól működő organikus kertben a növények egymás számára védelmet nyújtanak vagy pedig egymás kártevőire riasztó hatással bírnak. Így a vegyszerek használatát egészen elhanyagolható mennyiségre lehet leszorítani, vagy akár el is hagyható. (Ez sokszor időjárás függő is!)

Ezzel a fajta elgondolással és a soronként változó növénybeültetési technikával - azaz minden sorba más - más növényt ültetünk, - nagy eséllyel nevelhetünk egészséges növényeket. A szabadon maradt földet parajjal, vagy mustármaggal vethetjük be, amelyek nem csak a talajtakarást segítik elő, hanem a gyökérzetükkel különböző hatóanyagokat juttatnak a földbe, ami így egy természetes trágyázást is biztosít a növények számára.

A hagyma jó partnere a sárgarépának, mert az előbbi elűzi a sárgarépa legyet, míg a sárgarépa szaga elriasztja a hagymalegyet. A saláta és a retek egy sorba ültetve hasznos lehet a reteknek a földibolha elleni védekezéshez, míg a retek biztosítja a kellő tőtávolságot a fejessaláta számára.
A káposztafélék jól társíthatóak a céklával, miközben a paradicsom a hagyma félékkel, a petrezselyemmel és a zöldbabbal van jó barátságban, a borsó pedig a fejessalátával társítható.


Ha virágokat is szeretnénk ültetni, akkor a gyógynövény hatásuk mellett vegyük figyelembe azt is, hogy kertünk mennyire van kitéve csiga inváziónak. Bármennyire is csodálatosak és hasznosak a büdöske virágai, mégsem érdemes a környék összes csigáját a veteményes kertbe vonzani. Viszont a körömvirág, a sarkantyúka vagy a levendula igen hasznos és mutatós dísze lehet a kertünknek.

Két nagyon jól megszerkesztett táblázatot csatolok a veteményes kertek növénytársításairól, amelyeket Itt és Itt találtok.

Vetőmagokat pedig a

Dekor&Mentha Shop 

oldalon találtok.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :