Újság!
Betöltés...

Magaságyás raklapmagasítóból - DIY

Már sokadik magaságyás projektemet olvashatjátok itt a blog oldalán, ám egyik sem volt ennyire egyszerűen kivitelezhető, mint a most bemutatott verzió.



Valamikor tavaly nyáron tűnt fel számomra ez az anyag a külföldi hobbikertészek oldalán. Akár egyedülálló magaságyásként, vagy teljes kertet betöltő emeltágyás rendszereként, de hidegágyként és kreatív színes kivitelezésben szembejött velem az internet oldalain. Természetesen még sorolhatnám a kreatív megoldások véget nem érő tárházát, én viszont addig - addig böngésztem míg végül hihetetlenül megtetszett ennek az anyagnak az ipari jellege, egyszerű kezelhetősége és mégis természetes anyagainak összessége.

Raklapmagasító több féle méretben és minőségben létezik. Vásárolhatsz teljesen újat és használt darabokat. Mindegyiknek meg van a maga varázsa és igényeidnek megfelelően érdemes kiválasztanod.
A következő módon raktam össze:

Mert a magaságyásnak is meg van a trükkje ahhoz, hogy hosszú távon jól működjön és kedvenc virágaink illetve zöldségeink kedvükre növekedjenek benne.




Mérete:

1200 x 800 x 200 mm

Amire szükséged lesz:

Felületkezelés, hogy minél tovább tartós dísze legyen a kertnek


Ehhez a poszthoz készítettem egy rövid videót is, ahol jól látható, mennyire könnyű összeállítani egy ilyen magaságyást.

Szükséges plusz anyagok beszerzése:

  1. Drénlemez (Épület szerkezetek vízszigetelésére használt anyag. Itt jelen esetben a fa védelmét szolgálja, hogy ne korhadjon szét a talaj nedvességétől)
  2. Lemetszett ágak, vesszők - Magaságyás aljára, vízelvezető rétegként
  3. Lombkomposzt - Minél több, még félig vagy alig érett komposztot dolgozz be az ágyás alsó részébe. Ez a bomlás során hőt termel, illetve a következő években termékeny talajként fog működni.
  4. Istálló trágya - Nem kell belőle sok, de egy kisebb adag jót tesz a hirtelen iduláshoz
  5. Kerti föld - Akár a komposztálódba, ide is teríts egy vékony réteg kerti földet
  6. Termőföld / Virágföld - Az a réteg, amibe majd a növényeket közvetlenül fogod beültetni. Mivel az ágyás felét már feltöltötted "támogató rétegekkel" így ebből már kevesebbel kell számolnod. Nekem összesen 3-4 zsákra volt szükségem ágyásonként. De kevesebbel is számolhatsz, ha például több a lombkomposztod vagy a kerti földed.





Szükséges szerszámok:

  • Ásó
  • Lapát
  • Villa
  • Sniccer
  • Mérőszalag

Nálam alul geotextilia borítja a talajt, így a vakond kevesebb eséllyel fog beköltözni az ágyásba, de vakondhálóval biztosabb védelmet tudsz nyújtani a magaságyásban termelt növényeidnek. 

Ne feledd, hogy a magaságyás egy folyamatosan működő élő rendszer, amit legegyszerűbben időnkénti komposzt vagy trágya hozzáadásával tudsz termékeny felületként életben tartani. 

Ha még kérdések merülnek fel benned, akkor itt találod a magaságyás készítéséhez szükséges VIDEÓT:









Természetesen ennek a magaságyás történetnek is lesz folytatása😍

Mit tudnál ültetni egy ilyen magaságyásba?
ITT kedvedre tudsz válogatni

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :