Újság!
Betöltés...

Magaságyás raklapmagasítóból - DIY

Már sokadik magaságyás projektemet olvashatjátok itt a blog oldalán, ám egyik sem volt ennyire egyszerűen kivitelezhető, mint a most bemutatott verzió.



Valamikor tavaly nyáron tűnt fel számomra ez az anyag a külföldi hobbikertészek oldalán. Akár egyedülálló magaságyásként, vagy teljes kertet betöltő emeltágyás rendszereként, de hidegágyként és kreatív színes kivitelezésben szembejött velem az internet oldalain. Természetesen még sorolhatnám a kreatív megoldások véget nem érő tárházát, én viszont addig - addig böngésztem míg végül hihetetlenül megtetszett ennek az anyagnak az ipari jellege, egyszerű kezelhetősége és mégis természetes anyagainak összessége. Így érkezett meg hozzánk a PalletSolution Kft raklapmagasítója.

Raklapmagasító több féle méretben és minőségben létezik. Vásárolhatsz teljesen újat és használt darabokat. Mindegyiknek meg van a maga varázsa és igényeidnek megfelelően érdemes kiválasztanod.
Nekem a PalletSolution Kft. kínálatából válogatva az új raklapmagasítókra esett a választásom, amelyeket a következő módon raktam össze:

Mert a magaságyásnak is meg van a trükkje ahhoz, hogy hosszú távon működjön.




Mérete:

1200 x 800 x 200 mm

Amire szükséged lesz:

Felületkezelés, hogy minél tovább tartós dísze legyen a kertnek


Ehhez a poszthoz készítettem egy rövid videót is, ahol jól látható, mennyire könnyű összeállítani egy ilyen magaságyást.

Szükséges plusz anyagok beszerzése:

  1. Drénlemez (Épület szerkezetek vízszigetelésére használt anyag. Itt jelen esetben a fa védelmét szolgálja, hogy ne korhadjon szét a talaj nedvességétől)
  2. Lemetszett ágak, vesszők - Magaságyás aljára, vízelvezető rétegként
  3. Lombkomposzt - Minél több, még félig vagy alig érett komposztot dolgozz be az ágyás alsó részébe. Ez a bomlás során hőt termel, illetve a következő években termékeny talajként fog működni.
  4. Istálló trágya - Nem kell belőle sok, de egy kisebb adag jót tesz a hirtelen iduláshoz
  5. Kerti föld - Akár a komposztálódba, ide is teríts egy vékony réteg kerti földet
  6. Termőföld / Virágföld - Az a réteg, amibe majd a növényeket közvetlenül fogod beültetni. Mivel az ágyás felét már feltöltötted "támogató rétegekkel" így ebből már kevesebbel kell számolnod. Nekem összesen 3-4 zsákra volt szükségem ágyásonként. De kevesebbel is számolhatsz, ha például több a lombkomposztod vagy a kerti földed.





Szükséges szerszámok:

  • Ásó
  • Lapát
  • Villa
  • Sniccer
  • Mérőszalag

Nálam alul geotextilia borítja a talajt, így a vakond kevesebb eséllyel fog beköltözni az ágyásba, de vakondhálóval biztosabb védelmet tudsz nyújtani a magaságyásban termelt növényeidnek. 

Ne feledd, hogy a magaságyás egy folyamatosan működő élő rendszer, amit legegyszerűbben időnkénti komposzt vagy trágya hozzáadásával tudsz termékeny felületként életben tartani. 

Ha még kérdések merülnek fel benned, akkor itt találod a magaságyás készítéséhez szükséges VIDEÓT:











Mai posztomban szponzorált tartalmat olvashattatok

Természetesen ennek a magaságyás történetnek is lesz folytatása😍

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :