Újság!
Betöltés...

10 okos tipp a víztakarékos kert kialakításához

A nyár mindig felveti a vízgyűjtés és a víztakarékosság kérdését a kertekben.

Hogyan és miként oldjuk meg ezt a kérdést anélkül, hogy ne vernénk magunkat hatalmas költségekbe?


Idén a semmiből hoztam létre a virágágyásomat, ami természetesen igen sok locsolással járt. Néha reggel és este is szükségesnek láttam a növények vízellátását ahhoz, hogy azok biztosan és erőteljesen begyökeresedjenek a talajba. Vizeskannákkal rohangáltam kertben, hogy minden növény alaposan meg legyen locsolva. Azóta már áttértem slagos locsolásra és a csepegtető rendszer is körvonalazódik. De ne szaladjunk ennyire előre...



Tapasztalatok alapján, tavasszal és ősszel szívesebben telepítek növényeket, mert ilyenkor kevesebb munkával jobb eredményt érek el a növények begyökeresedése területén. Ez a koncepció kifejezetten igaz a napos és homokos talajok kertjeire. De igazából egy szép kert látványa nem nagy varázslat, hanem csak az egyenletes és kiegyensúlyozott öntözés eredmény.

Ám a locsoláson kívűl még sok egyéb lehetőségünk van ahhoz, hogy a talajt nedvesen tartsuk a növényeink számára. Itt összegyűjtöttem pár lehetséges megoldást, amelyekkel kerted hatékonyabban tud szembenézni a száraz időszakban.


  1. Keverj jó minőségű komposztot a talajba, amelyek humuszban gazdagabbá teszik a földet és így
    jobb lesz a vízmegtartó képessége is. 
  2. Használj dekoratív fakéreg takarást a növények alatt. Ezzel tudod biztosítani, hogy a talajból kevesebb nedvesség párologjon el.
  3. Tervezz egybefüggő növény felületeket. A zöld levelek takarják a talaj felületét, ami így kevesebb vizet párologtat.
  4. Telepíts csepegtető rendszert. Sok vizet tudsz megspórolni azzal, ha nem spriccelve vagy slagról locsolod a növények leveleit, hanem közvetlenül a növény gyökérzetéhez juttatod a kis adagokban az éltető vizet.
  5. Válassz nagy kaspókat és cserepeket a teraszod dekorálásához. Ez látványában drámaibb hatású és a benne lévő föld is lassabban szárad ki, ami így kevesebb munkát és gondot okoz neked. 
  6. Ahová csak tudsz tervezz be vízgyűjtőket. Az esővízzel sokkal hatékonyabb lesz a locsolás eredménye, főként akkor, ha kertedben található néhány savanyú talajt kedvelő növény. Pl.: rododendron, hortenzia
  7. Ültess szárazságtűrő növényeket. Hazánkban ez sarkalatos kérdés a nyár forróbb időszakaiban, amikor a nap olyan módon tudja égetni a kertet, hogy szinte láthatóan megpörkölődik minden növény levele.
  8. Ha kertedben a növények láthatóan nem bírják a nyári forróságot, akkor ültess / tervezz számukra árnyékolókat. Egy jó helyre ültetett kisebb méretű fa, vagy egy jól megépített pergola, át tudja alakítani a kerted fény és árnyék viszonyait, illetve megvédi őket az égető napsugaraktól.
  9. Nézz utána a gyeppótló növényeknek. Nekem egyik ilyen kedvenc növényem a vadkakukkfű. Örökzöld, illatos, még virágzik is és a taposást is jól tűri. Nagyobb lépőkövek közé ültetve ideális szárazságtűrő, napimádó gyeppótló növény.
  10. Öntözd kertedet a hűvösebb napszakokban. Kora reggel vagy kora este az ideális ahhoz, hogy minél kevesebb víz párologjon el.

További tippekért és ötletekért érdemes felkeresni a Toscana-ban található Botanical Dry Garden-t.

Te milyen praktikus ötletekkel véded meg növényedet az égető napsugaraktól?







A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :