Újság!
Betöltés...

Kertrajongók illemkódexe

Amióta blogot írok sok víz lefolyt a Dunán és a kerteken.
Eleinte szinte senkit nem érdekelt, hogy miért is szeretek kertészkedni és erről még írni és fotókat is posztolni.
Talán csak egy igen szűk réteg olvashatta az oldalt, és miattuk minden este leültem a gép elé és megszállottan igyekeztem kiírni magamból mindazt a kerti információt, amitől úgy éreztem más is kedvet kap a kertészkedéshez.


Forrás



Azóta már túl vagyunk egy gazdasági válságon, több háborún, több éves világjárványon, amelyek által nem csak a világ, hanem mi emberek is változtunk.

A kezdetek óta közösségi oldalak nőttek ki a semmiből, amikor még minden csak a gasztronómia bűvkörében forgott. Én abban az időben majdnem 3/4 évig csak a ceruzám végét rágtam, hogy hogyan kezdjek bele egy olyan blog-témába ami lehet, hogy senkit sem fog érdekelni, mert kertészkedni csak a nagyik szeretnek és erről ők tuti nem olvasnak semmit a neten.
Illetve volt egy nagy dilemmám: Vajon mikor érkezhet el annak az ideje, amikor már mindenki kertészkedni akar és úgy érzi, hogy tud is?

Már végre leírhatom:
Elérkezett a kertészkedés reneszánszának is az ideje!


Első körben a gazdasági válság beindított egy fajta spórolást az emberekben. Akinek volt kertje kezdte megbecsülni és már nem csak "tuja - fű - muskátli" trióban gondolkozott. Illetve elkezdett saját maga nevelni növényeket a kertjébe, és nem csak készen vásárolta azokat a kertészetekben.

Majd a Covid, azoknak is átalakította a gondolkodását, akik még az első körben nem érezték magukat vesztesnek, de itt valami vészkapcsoló indulhatott be mindenkinél.
A föld teremni is képes: Ízleteset és Virágzót
Olyanok is kertészkedni kezdtek, akik idáig a kertjükhöz hozzá sem nyúltak, mert utálták a kerttel járó nyűgöt. Most pedig hirtelen ráeszméltek, hogy ez egy remek dolog. (nem egy ilyen közeli ismerősöm volt/van)

Azaz, nem csak szép zöld gyep miatt tartjuk a kertünket, ami azért (én is tudom) nem mellékes dolog. De hirtelen más lett az ideális kertről alkotott képünk. 

Miért írtam le mindezt?
Mert mindig is úgy gondoltam, hogy aki kertészkedik, az...


  • ...kíváncsi a másik kertjére
  • ...nyitott a világra és a további kertötletekre még ha azt nála nem is lehet megvalósítani
  • ...elfogadó az egyéb ötletekre, mert ki tudja mikor lehet neki is éppen arra majd szüksége
  • ...annak a világ nem fekete vagy fehér hanem egy tarka színes kavalkád, éppen ezért elfogadóbb emberként éli az életét.
DE!
Fura dolgokat tapasztalok a kertes közösségi csoportokban! Sajnos! (Szerencsére a Dekor&Mentha oldalak nem ilyenek!!!). Lassan egy éve egyre inkább divat lett a másikkal szemben nagy mellénnyel és lekezelően viselkedni ezekben a csoportokban is. 

Viszont én úgy gondolom, ha igazi kertszerető és kertrajongó ember vagy, akkor bármilyen kertje is van a csoporttársadnak, akkor ne sértsd meg azzal, hogy bántó módon kinyilvánítod a negatív véleményed.

Hagyd szó nélkül és menj tovább!
Majd kezelik a posztot a csoport szakértői és a karbantartói. 


Köszönöm, ha elgondolkozol a fent leírtakon, és ha szükséges - megosztod.


Ezt a posztot mindenképp itt hagyom a blogon.
Ha van kedved, oszd meg kertszerető barátaiddal, és hozzunk létre egy illemkódexet a kertrajongók számára.
Mert ez egy remek közösség! Vigyázzunk rá!



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :