Újság!
Betöltés...

Egy angol kert Párizs tetején

Íme egy kert, ami magasan a város felett elvarázsol és időutazásra inspirál.



Évekkel ezelőtt egy olasz kertészeti magazinban találkoztam először ezzel a kerttel. Gondoltam utána nézek az interneten, de szinte alig találtam róla információt.

Hogy miért?
Mert egy nagyon híres párizsi cég székházának a tetején hozták létre, és ennek a cégnek olyan híres parfümjei és ruhakollekciói vannak, hogy mellette ez a csodálatos kert eltörpül. Ennek ellenére mégis ihletet adhat a parfümök megalkotásához.

Képzelj el egy budapesti belvárosi házat, aminek a tetején nem csak néhány konténeres növény csücsül - ha csücsül - hanem virágágyások tele rózsával, liliommal, puszpánggal, levendulával ezenkívül zöld gyep, illetve a tetőből kinövő gyümölcsfák és egy kis díszes asztalka két székkel. Hát ez igen álomszerű.

Ám ez az álomszerű tetőkert, ami olyan mintha nagymama hátsó kertje lenne, egy párizsi belvárosi ház tetején csücsül. Már csak az almás süti illata hiányzik odafenn és így már teljes is az időutazás.

Tetszik, hogy van benne süllyesztett kertrész, ami lendületet visz egy különben egysíkú terepbe, tetszenek az óriás fák, amelyek árnyékot tartanak a nyári tűző napsütésben. Tetszenek a nagymama rózsakertjére emlékeztető virágágyások és az egész kert kuszán, buján zöldellő növényzete.

Yasmina Des Mati (aki a legalsó képen látszik) a kert gondozója, aki joggal büszke a kis ékszerdobozára. Ebben a mesevilágban leginkább a fehér szín dominál, kezdve a krókuszokkal, tulipánokkal és az almafák virágaival. Majd a rózsa lép színre hófehér tisztaságával, ami egészen őszig virágzik, de kontrasztként itt-ott találni egy-egy élénkebb színű rózsát is. Ahogy minden kertben, úgy itt is élmény a gyümölcsök betakarítása, és az abból készült lekvár elfogyasztása.

Ebben az ötödik emeleti kertben, a puszpáng gömbök között és az almafák árnyékában az időtlen tisztaság és békesség uralkodik. Így nem csoda, ha a cég parfümőre Jean-Claude Ellena (utolsó és utolsó előtti kép) ide jár inspirálódni és ihletet gyűjteni.

Sajnos a kertről készült fotókat csak igen hiányosan sikerült megtalálnom az interneten, de remélem, hogy a leírásból és lent található fotók alapján el tudjátok képzelni ennek a kertnek a meseszerű világát.







A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :