Újság!
Betöltés...

Egy sziklafalba vájt Citrom ház

Az elmúlt napok forróságában biztos mindenkinek jólesett egy kis limonádé, vagy bármilyen citrusos finomság, amitől rögtön frissebbnek érezhettétek magatokat. Így aztán eszembe jutott ez a képsorozat, amivel még tartozom nektek.

Múlt év őszén egy különleges helyet látogattunk meg a Garda tó partján. Október végén kék ég és szikrázó napsütés, várt minket egy nem túl nagy, sziklákba épített faluban. Majd ahogy az történni szokott egy apró táblát fedeztünk fel "Giardino", azaz "Kert' felirattal. Követve a nyilakat észak-Olaszország különleges történelmi múlttal rendelkező Citrom-házára találtunk rá

Hogy mit éreztem akkor? Nagyjából azt, mint amikor egy gyerek meglátja a legszebb születésnapi ajándékát. Így lett az egyik legszebb olaszországi élményeim egyik: a Limonaia de Castel

A kertet 1610-ben hozták létre. Bár az itt lakók előtte már halászattal és olíva termesztéssel is foglalkoztak, ez a Citrom ház jó időre meghatározta ennek a kis településnek az életét. Olyannyira, hogy az itt termesztett citromok, amelyeket egyesével, selyempapírba csomagolva árusítottak szerte Európában, sokkal értékesebbnek számítottak, mint a déli társaik.

A citrom ház érdekessége, hogy bár most már csak múzeum jelleggel működik, ám annak idején egészen a parttól indult lépcsőzetesen felfelé a hegyoldalba. Ennek egyik oka a város elhelyezkedése, másik pedig, hogy ezzel a módszerrel könnyen és gyorsan tudták az oszlopokon keresztül befedni a teraszokat a téli védelem érdekében. Mivel ezek a növények a védett fekvésnek köszönhetően igen szép méretre tesznek itt szert, ezért a védelem nem a cserepek ki- és be hurcolásáról szól, hanem a növények köré épített gyors fagyvédelemről. Ezt máig is így működtetik, ami egy remek találmány.


Ámulva sétáltam a Citrom ház szintjei között, ugyanis találtam itt citrom, grapefruit és narancsfát is bőven. Sőt, termés is akadt rajtuk, de ami igazán ámulatba ejtett, az az egész rendszer, ami még mindig látszik és működik. A hegyről vezetik le a falba vájt csatornán keresztül a vizet, amivel locsolják a növényeket, illetve az oszlopok, láthatóan még mindig a fagy elleni védelmet szolgálják a növények számára.

De hogyan is néz ki egy szűk helyre tervezett különleges Citrom-ház?

Gyertek és sétáljátok körbe ti is. 


Íme, egy Grapefruit még félig zölden a fán.A még kicsi és a már termőre fordult citromfa.

 A gyorsan befedhető, félig zárt, lépcsőzetes udvarok.
A falba vájt öntöző-rendszer


 

A speciális szerszámok, amivel ezt a sziklás területet kialakították.

A termőföldet a Garda-tó déli, sík területeiről hordták ide.A nagy szintkülönbségek ellenére sem tudtam igazán befotózni a teljes Citrom házat, viszont a hangulata annál izgalmasabb és magával ragadóbb volt.
Ha kedvet kaptatok egy kis citromos frissítőhöz, akkor mindenféle limonádés kiegészítőket találtok a Dekor&Mentha Shop oldalán. 

Dekor&Mentha Shop vásárlásA szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :