Néha megkérdezik tőlem, hogy a két fiam szereti-e a gyümölcsöket és a zöldségeket?
Ilyenkor kapásból az a válaszom, hogy SAJNOS NEM NAGYON!
Ilyenkor kapásból az a válaszom, hogy SAJNOS NEM NAGYON!
Komoly ígéretek (desszert, különlegesebb játék előkészületek) árán tudom velük megetetni kivéve,
ha mindezt a kertben saját maguk szüretelik...
ha mindezt a kertben saját maguk szüretelik...
A nagyobbik még bevállal egy - két zöldséget és gyümölcsöt az asztalról is, de a kicsinél semmi esélyem. Ám a kert és a saját maguk által szemezgetett finomságok teljesen más élménnyel töltik meg az étkezést. Még mentalevelet is rágcsálnak, mert annak olyan az íze, mint az apu rágójának.
Ezelőtt még sosem termett eper a kertünkben, ezért csak piaci és bolti változatban találkoztak vele a fiúk. Az eperszemek kicsit sarasak voltak az esti locsolás következtében (csiga dömping miatt nem kockáztattam a szalmatakarást), mire a kisebbik fiam közölte: "Anyu, ezek az eprek már rosszak, a komposztálóba kell dobni."
Egy ribizlinél, szedernél, körténél, vagy almánál ez a saras állapot idáig sosem fordult elő, ezért is volt meglepő számára, hogy egy gyümölcs ilyen állapotban is fogyasztható lehet. (Na jó, azért lemostuk. ;) )
Egy barátnőm ezt az élményt úgy adta meg a lányainak, hogy különféle "Szedd Magad" akciókon gyűjtöttek maguknak a gyerekek gyümölcsöt, és egy nagy adag élményt.
Mert a gyümölcs és a zöldség nem dobozban és ládában terem és az élményekkel együtt finomabbak lesznek az ízek. Később ráadásul megsokszorozódnak és az emlékekkel együtt szerethetőbbé válnak az ételek.
Képek forrása : itt, itt és itt |
0 megjegyzés :
Megjegyzés küldése