Újság!
Betöltés...

Inspiráló kertek egy siófoki kertészetből

Pár napja egy igazán különleges kertben járhattam. Bár elsősorban kertészetként üzemel, a hozzá kapcsolódó bemutatókertek olyan hangulatot árasztanak, amelyet látnia kellene minden kertrajongónak.

Nagyjából egy héttel ezelőtt jelentkeztem be Veronikához, amikor is rögtön mondta, hogy a nyár eleji nagy rózsadömpingen már túl van a kert. Ettől függetlenül - és ahogy azt a képeken majd látni fogjátok - mindenhol színek és formák tökéletes harmóniája fogadott.

A veteményeskert, ahol teljesen vegyszermentesen termeszti a növényeket, olyan akár egy nagy zöldséges kamra. Itt minden növény esetében fontos szempont, hogy a betegségekkel szemben ellenálló legyen. Ebben a veteményeskertben jól láthatóan a növények egymást erősítik és megvédik a különböző kártevőkkel szemben.
Különösen tetszett a folytontermő eper alá elhelyezett fólia, szemben a szalmával. Rendezett és könnyen karbantartható eperföldet alakíthatunk ki általa. 
Izgalmas volt látni, hogy Veronika mennyire szerethet kísérletezni a különböző növényekkel és fajtákkal. Találni itt folytontermő málnát, sárga paradicsomot, saját nevelésű articsóka bokrokat, bíborvörös sárgarépát és szebbnél - szebb virágokat.

Átérve a rózsakertbe, még mindig nyíló rózsákat találsz, mert Veronika rendszeresen vágja az elhervadt rózsafejeket. Kiegészítésként találni itt varjúhájat (Sedum), Verbena bonariensis-t, bíboros kerti zsályát, de a nagyobb rózsaágyásokban mindféle kíséret nélkül mutatják meg szépségüket a virágok királynői. A hófehér pad és rózsafuttató természetesen nem hiányozhat ebből a kertrészből, de találni itt buxuságyást is hullámos ívben.
Mivel a rózsakert közvetlenül a veteményes mellett található, ezért ide csak olyan típusú rózsák kerülhettek, amelyek bírják a strapát a különböző rózsabetegségekkel szemben. Tudatosan, ellenálló fajtákat választott, ám ha mégis felbukkan egy betegség, akkor metszéssel és beteglevél eltávolítással óvja meg a kertet a nagyobb bajtól.

Ezután megérkeztem a tengerparti hangulatot idéző meseszép füves - évelő kertbe. A ház, ami a tenger színét idézi, olyan lendületet ad ennek a zárt kis udvarnak, hogy nehéz tőle szabadulni. Rögtön az utak mentén tömött sorokban levendula bokrok sorakoznak, az izsópfű magas száraival és virágfejeivel megnyugtatóan ringatózik. Mindenhol hajladozó színes, virágzó évelőket találni, amelyeket bátran ölelnek körbe a fűfélék. Izgalmas sötétbordó - hófehér párosítások is megjelennek a kertben mindenféle virágból. (Ördögszem, Csokoládé illatú pillangóvirág...). 
Mivel ennél a kertnél fontos szempont volt a könnyű fenntarthatóság is, ezért gyomelfojtó fóliával takarták le az ágyásokat, amelyeknek jól megtervezett pontjaiba lettek elültetve az évelők, majd fakéreggel lett letakarva. A pihenő részeknél szintén ezt a fóliatakarást használták, amelyre kavicsréteg került. Jól látható, hogy a növények a virágmagjaikat elszórva, könnyedén megkapaszkodnak - a fóliatakaráson keresztül - a talajban, viszont a gyomnak kevéssé enged teret.

Veronika kertjei annyira használhatóak és szépek, hogy bátran állítom, megállnák a helyüket a mi kertjeinkben is.
Jó lenne, ha egyre többen, bátran és okosan használnánk a növényeket az otthonunkat körül ölelő zöldben, és megéreznénk azt, hogy a virágokkal - zöldségekkel akár alkotni is lehet.

Veteményeskert
Articsóka, mángold és répa
















 Rózsakert








Tengerparti hangulat






















Kovács Veronika a Négy Évszak Kertészet tulajdonosa és ezeknek a csodás kerteknek az alkotója. 



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :