Újság!
Betöltés...

Gazdálkodj ablakban

Ablakfarmról és a hidropóniás termesztésről már sokan írtak sokféleképpen, ezért én nem is szándékoztam róla írni, egészen addig amíg meg nem találtam ezt a rendkívül praktikus design darabot, amit néhány fiatal álmodott meg, és most egy kisebb manufaktúrában gyártatják le az előrendelt darabokat.

Egy ablakfarm, ami már nem csak ízletes, hanem a szemnek is kellemes.


Az ablakfarm lényege, hogy az ablakodba akasztva ízletes friss zöldségeket, fűszernövényeket, kisebb gyümölcsöket nevelgetsz, hidropónikus rendszerben. Azaz a növényed egyfajta aljzatban van, amit folyamatosan átitatsz tápoldatos vízzel. Majd egy pumpa felküldi a vizet a tetejére, hogy újra kezdődjön a csöpögés.

Ám, míg az eredeti ablakfarm elemeit (általában műanyag palackok) a plafontól a padlóig, de mindenesetre az ablak felső elemétől az ablakpárkányig függesztettek, addig ezt kényelmesen összeszerelve (fúrás és barkácsolás nélkül) oda állíthatod, ahol neked és a növényeidnek megfelel. Lehetőség szerint ablakpárkányra, de akár erkélyajtó mellett is kipróbálhatod a függőleges zöldséges kertedet. Bár az eredeti koncepció az volt, hogy ezzel a farm gazdálkodással újrahasznosítsunk anyagokat, mégis Britta Riley aki 2008- ban megalapította a Windowfarms - t, úgy döntött, hogy ezt a szisztémát tovább fejleszti és egy új következő szintre fogja emelni. Mivel Britta az az ember, aki 2008 óta sokat dolgozott ennek a termesztési módszernek a népszerűsítésén, ezért valószínű, hogy sokmindent tud a témáról. Ezért már most hatalmas népszerűségre tett szert ez a nem csak szép, de igen praktikus függőkert.





 Klikk ide a bemutató videóra, ami bár angol, de érdemes megtekinteni.
(A rendelést ne vegyétek figyelembe, mert az csak tengerentúlon érvényes. :(( ) 

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :