Újság!
Betöltés...

Fátyolos vízesés - Krka Nemzeti Park

Már lassan egy hónap is eltelt mikor nyaralni voltunk déli szomszédainknál. Mivel itthon is szívesen látogatunk nemzeti parkokat, ezért adott volt, hogy a nyaralóhelyünkhöz közel található Krka Nemzeti Parkot sem hagyjuk ki.


Az autóval és hajóval is megközelíthető nemzeti parkról azelőtt nem mesélt nekem senki, így nem tudtam mire számítsak. Mi hajóval közelítettük meg, ami már magában is nagy kaland volt, mert folyton azon stresszeltem, hogy két és fél éves igen öntudatos gyermekem mikor dönt úgy, hogy ő a hajó korlátján kívülről szemléli a tengert. Végül sikerült úgy lefárasztani, hogy apu karjában bealudt és innentől kezdve nyugalom és béke szállta meg kis hajónkat. (Gondolom, aki látott már pörgős öntudatos kisgyereket hirtelen elaludni, az tudja, hogy miről beszélek.)

Amikor megérkezett a hajó a nemzeti park területére, hirtelen teljesen megváltozott az öböl. Buja növényzet vette körül a kiálló szigeteket és rengeteg madarat láttunk elrepülni a fejünk felett. De a meglepetés csak azután jött, amikor kiszálltunk a hajóból és vízesés hangjára lettünk figyelmesek.

Mivel geológus végzettséggel nem rendelkezem, ezért csak nagyon röviden írnám le ennek a hatalmas lépcsőzetes vízesésnek az érdekességét. Mésztufagáton bukik alá ez az óriási mennyiségű víz. Elsőre a szilvásváradi Fátyol-vízesés jutott eszembe, csak ez úgy 20- szor nagyobb kiadás. És igen, pontosan ugyanolyan természeti képződmény mind a kettő, amint azt az internet segítségével megtudtam.

Déli fekvése miatt fontos szerepe van a madarak tavaszi és őszi költözése során. Fajták számát tekintve az egyik legértékesebb ornitológiai terület Európában.

Bár madarakat most nem fotóztam, de a vízben rengeteg állatot, köztük pisztrángot, siklót láttunk, ahogy a fapallos tanösvényen a sekély víz fölött végigsétáltunk. Gyertek, sétáljatok egyet ti is velem!












A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :