Újság!
Betöltés...

Függőkert ereszcsatornából

Csodás függő kaspókat már mindenki látott, de mi a helyzet akkor, ha nagyobb virágfalat szeretnénk a teraszunk vagy a pergolánk szélére? Ezzel a megoldással egy egész függőkertet alakíthatunk ki, növelve kertünk hasznos területét, ha túl kicsinek bizonyulna, vagy megvédve intimszféránkat, ha a szomszéd túl sokat kukucskálna.



Bármilyen színben megvásárolható műanyag ereszcsatorna az alapja, ami teraszunk stílusával vagy színeivel összhangba hozható.
Anyagok listája:
  • 3 db - 80 cm hosszú és minél szélesebb (15-20 cm) műanyag ereszcsatorna
  • 6 db - végzáró elem
  • 2 db - 1/8-os acél sodrony kábel a megfelelő hosszúságra levágva
  • 2 db - galvanizált akasztó
  • 6 db - hajlított acélrúd
  • 6 db - szorító kapocs (lásd lent a képen)
  1. Fordítsd hasra az ereszcsatorna darabokat és a jelöld végig ceruzával a középvonalat, mert ez megkönnyíti a vízelvezető lyukak egyenes kifúrását.
  2. A kábel átvezetéséhez az eresz két oldaláról egyforma távolságra kell lennie a lyukaknak, mert csak így biztosítható a függőkert vízszintes beállítása.
  3. Fűzd keresztül a lyukon a kábelt, ami lehetőleg ne legyen túl tág a sodrony méretéhez képest.
  4. Ezután bújtasd át az ereszen a kábelt és a képen látható módon rögzítsd a legfelső függőkertedet, majd ugyanígy járj el a következőknél.


Ezután már csak a növények ültetése következik. Nagyon megterhelni nem érdemes ezt a szerkezetet, de egy vékony vízelvezető rétegre mégis szükség van, ezért ha találunk otthon hungarocellt (én szoktam félre rakni egy-egy megvásárolt műszaki tárgy dobozából), akkor kavics méretűre törve kiváló lehet.

Növények közül érdemesebb inkább csüngő, vagy nagy levelű zöldségeket, virágokat válogatni. Mivel ez balkonládaként funkcionál, ezért a tápoldatozást sem szabad kihagyni, mert csak úgy lesz igazán dúsan virágzó, vagy folyton termő a növényünk.







A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Olgis írta...

Nagyon tetszik, és praktikus.
A gondom csak az, nagyon sekély a csatorna, válogatni kell a megfelelő gyökérnyagságú növényeket.