Újság!
Betöltés...

Erkély, mint plusz nappali


Már csak pár nap van hátra június 22- ig, a NYÁRI HANGULAT nyereményjáték határidejéig és feltűnt, hogy egy olvasó sem küldött fotót az erkélyéről (ami persze még nem késő).

Egy erkély vagy terasz persze lehet ici-pici, vagy nagyobbacska, de egy dologban közös mindegyik, hogy a földet és a növényeket cserépben/konténerben/ládákban tárolják. Ettől függetlenül tökéletes kikapcsolódásra hívogató kültéri szobává varázsolhatjuk, mint ahogyan a lenti képek ezt jól mutatják.


Itt valószínű, hogy a kilátásban szeret gyönyörködni a tulaj, vagy megszállottja a pozsgás növényeknek. Ezekkel a kőedényekkel igazán sziklakerti érzetet keltettek.


Íme, egy példa arra, hogy semmi sem szabhat határt, ha saját zöldséget és fűszernövényt szeretnénk termeszteni, még akkor sem, ha csak egy kis erkélyünk van. Itt kaspó helyett hófehér bádogvödörbe ültették a paradicsom palántákat, a cukkini egy fehér ládába rejtett cserépből bújik elő, míg a falról hatalmas fürtökben omlik alá az eper. A fűszernövények, pedig kis cserepekben is jól érzik magukat, így azok akár egy ablakpárkányra is elhelyezhetőek. 


Nagyméretű terasz plusz tökéletes kilátás, nem mindennapi párosítás. De jól látszik, hogy itt is szükség van növényekre, ami kellemessé és otthonossá varázsolja ezt a tökéletes helyre tervezett teraszt.


Gondolnád, hogy egy zsúfolt belső udvarban, ahol ennyire közel a szomszéd, ilyen hangulatos pihenőt lehet kialakítani egy erkélyen úgy, hogy még kedved is lesz használni?


Na jó, tudom ez igazán rózsaszínes csajos, de szerintem nincsen olyan pasi aki, ha beülne egy ilyen környezetbe és elé tolnának egy szalonnás-kolbászos rántottát (vagy ami a kedvence) ne feledkezne meg az összes rózsaszínről és csak a kellemes szabadtéri étkezés élménye maradna meg benne.

Sok erkélynél gondot okoz a déli, dél-nyugatifekvés. Nyári kánikula idején szinte használhatatlanná teszi azt a kis szabad felületet, ami a lakáshoz tartozik. Itt természetes módon próbáltak meg védekezni ellene. Ládákban futónövényt ültettek, amit nem csak a falra, hanem az ablak és az erkély korlátját összekötő bambusz+ívesen hajlított rúdra futattak fel. Nyári estéken a boltív alá beülve biztos nem egy lakótelepi lakás erkélye jutna az eszünkbe.

Ezek a példák jól mutatják, hogy egy erkély akár mekkora, nem csak rumli tárolására, hanem egy plusz szoba kialalkítására is tökéletes lehet.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :