Újság!
Betöltés...

Elő a tápoldatokkal


Múlt hétvégén kinyíltak az első leander virágaim (képek már készülnek). Bár már egy ideje átültetésről szó sem lehet, mert ennél nagyobb cserepet már nem hajlandó cipelni a család legerősebb tagja, azért minden évben nagyadag friss földdel indítom számukra a szezont. Viszont ennek a földnek a tápanyagtartalma is csak bizonyos ideig elég ugyanúgy, mint minden más cserepes növény esetében.
Nálam ilyenkor lép életbe a "használj rendszeresen a növénytápot" szabály. Így most összegyűjtöttem a különböző növénytápoldat fajtákat.

Általános/Univerzális tápoldat: Ha valakinek nincs kedve külön tápoldatozni a virágos és levéldísznövényeket, vagy kevés, de több fajta növénye van, akkor ez az a tápanyag, amitől erőteljesek és egészségesek lesznek a növényei.

Virágos növény/Virágzásindító tápoldat: Míg az előbbi a szobai virágos dísznövények kedvence, addig az utóbbi a nyáron tömegesen virágzó konténeres mediterrán növényeink, illetve egynyári  virágaink hőn áhított tápoldata (pl.: leánder, angyal trombita, hibiszkusz, bougainvillea).

Levéldísznövény tápoldalt: Ezeknek a növényeknek a virágai általában jelentéktelenek és inkább leveleikkel díszítenek, ezért is előnyös számukra a  magas nitrogén tartalom.

Rózsa tápoldat: Én inkább hosszú hatású rózsa granulátumot/műtrágyát használok, amit áprilisban kell a növények alá kiszórni, de ettől függetlenül nyáron még folyékony rózsatáppal is meg szoktam locsolni a rózsatöveket.

Muskátli és balkonnövények tápoldat: Mivel a balkonnövények erőteljesen növekednek és virágoznak is, így a földjükben lévő tápanyag hamar kiürül. Ezért van szükség rendszeres tápanyag utánpótlásra, ami orvosolja a fellépő hiányt és ezáltal nem csak dús virágzásunk lesz, hanem a különböző balkonnövény betegségeket is megelőzhetjük.

Örökzöld/fenyőfélék/rododendron tápoldat: Mindenféle örökzöldnövény tápoldatozásához ajánlott, mert ez az egyedi savanyú talajigényeikhez lett ez kialakítva.

Eper és zöldségfélék tápoldat: Használatával erőteljesebb és egészségesebb növényt kapunk, ami jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termést eredményez. Nem csak szabadföldön, hanem cserépben, vagy fóliasátor alatt nevelt zöldségeknél is használható.

Citrus tápoldat: Ez az oldat enyhén savas kémhatású, mivel a citrusfélék ilyen típusú földben érzik jól magukat. Magas vas-tartalma miatt üde lombozatot, intenzív színű virágokat és zamatos gyümölcsöket érhetünk el vele.

Orchidea tápoldat: Bár az orchideáknak van pihenő időszaka is, ettől függetlenül akkor is kell kapnia tápoldatot, csak ritkábban. Virágzás idején, pedig heti rendszerességgel. Figyelem! Orchideáknál nem érdemes más fajta tápoldatokkal próbálkozni, mert tönkre mehet tőle a növény.

Csüngő növény tápoldat: Minden olyan anyagot tartalmaz, ami elősegíti a hosszantartó virágzást és magas vas tartalmának köszönhetően szép üde zöld lombozata lesz a növénynek nyár végéig.

A fenti jellemzők gyártókként minimálisan eltérhetnek, de általalánosságban mindegyikről elmondhatóak ezek a paraméterek. Remélem sikerült némi új információt találnotok.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :