Újság!
Betöltés...

Chelsea Virágkiállítás 2011 - II. rész

Végül elkészült szubjektív válogatásomnak második része is. Csemegézzetek belőle.

 The Daily Telegraph kertje
  

Ebben a süllyesztett kertben a modern és a tradicionális anyaghasználatot ötvözték, ami jól példázza, hogy milyen jól megfér egymás mellett a régi és az új. Miközben a szabályosan nyírt sövény és a járólapként használt kövek stabilitást és állandóságot nyújtanak, addig ezek a szoborszerű oszlopok és a falból kilógó csobogók drámai hatást kölcsönöznek a kertnek.

A látogatóknak tetszett a kert két ellentétesen beültetett része. Az egyik merev, kavicsos és változásra képtelen, míg a másik teljesen könnyed és buján virágzó.

 Változás szelei - Winds of change


Első ránézésre nekem egy tökéletesen "bezöldült" háztető jutott az eszembe, amikor innen, onnan szellőzők és turbina kerekek tekintenek az ég felé, de mégis gyönyörű zöld növényzet veszi körül ezt az ipari tájat.
Ennek a kertnek az alkotója szenvedélyesen támogatja az anyagok újrahasznosítását, így kerültek ide a jelen esetben, házierőmű turbináit jelképező ventilátorok. Az egész kertet fém kiegészítők jellemzik, mint például a konténer, a stílusában hozzá passzoló grillező, de ide tartozik a fatároló is.

 B&Q kert - B&Q garden



Nálam ez a kert vitte a pálmát. Talán sejtitek, hogy miért. Városlakó lévén nem szeretem a kifogásokat, hogy miért nem lehet itt vagy ott, egy kis plusz ráfordítással zöldebbé tenni a környezetünket. Ez a kert az összes beton megoldást felvonultatja. Van itt vertikális kert (növények a házfalon), dúsan ültetett balkonládák, magaságyás, míg a parkok fái alatt zöldségek és fűszernövények nevelkednek. Színes üregekben termésekből és kerti hulladékokból hasznos rovar-menedéket alakítottak ki. De ilyen helyen megoldható lehet akár a komposztálás, az esővíz gyűjtés vagy egy szélturbina működtetése is.

 Lázas fa - Fever Tree


Ebben a kertben szinte minden van, ami a természetes alapanyagú italokhoz szükséges: Citrom, gyömbér, fűszerek és egy csöppnyi tavasz. Ezenkívül egy kedves kis asztal székekkel és muskátlik a lépcsőkön, de ami igazán lényeges a kertben, az a házikó, mert olyan fából épült, aminek a kérgét malária elleni szerekben használták fel. Szinte hihetetlen, hogy egy ház egyben emberek életeit is megmenthette, a fa kérgében található jó minőségű kininnek köszönhetően.

 Monaco Kert - Monaco Garden


Monaco a luxus, és a gazdagság jelképe és ez ebben a kertben is jól látható. Az épület és a kert egy tökéletes egységes egészet alkot. A hátsó részében a különböző magasságú falak oldalát növényzet borítja ahogyan a teraszt árnyékoló tetőt is. Az elülső rész egy kisebb teraszra emlékeztet, bár korlát helyett medencében végződik, ami egy ilyen kis csobogóval megtoldva szintén a luxus megoldások közé emeli.

 HESCO kert - The HESCO garden


Ennek a kertnek egyetlen célja volt - de azt annál hatásosabban érte el -, hogy felhívja a figyelmet a víz energiájára (pontosabban Leeds ipari fejlődésében kivívott szerepére).
Gondolom, nem állítok meglepőt, ha a kőből épült malmot tartom a kert leglátványosabb részének. Igazából ezért is került bele ebbe a szubjektív válogatásba. A növényzet bájosan egyszerű és romantikus.


Ez természetesen nem a teljes lista, de ez az én szubjektív válogatásom az összes arany, ezüst és bronz díjazott kertből. Remélem elég színes volt ahhoz, hogy mindenki megtalálja a kedvére való kertet. Jó válogatást!

Képek forrása: itt, itt és itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :