Újság!
Betöltés...

Virágötletek rózsakertekbe


Mivel nagy sikernek örvendenek a rózsák, ezért gondoltam kiválogatok néhány rózsát, amelyek nekem is tetszenek és így hátha nektek is meghozom hozzá a kedveteket. Van közöttük olcsó, de megbízható fajta illetve drágább, a nagy nemesítők által létrehozott rózsa különlegesség is.

Rögtön a számomra kedves bokorrózsákkal kezdem.

Ezek a rózsák kora nyártól őszig ontják a virágokat. Alkalmasak sövénynek és így segít egy illatos színes fallal elválasztani a különböző kertrészeket. Azt gondolom egyértelmű, hogy miért tartozik ez a csoport a kedvenceim közé. Ha csak annyi a gondom egy növénnyel, hogy egész nyáron vagdosnom kell az elhervadt virágait, akkor ott már nincs miért aggódni.

Ez a Königin der Rosen névre hallgat, bár csak enyhe illata van, de ki törődik vele, ha folyamatosan ilyen vörös sziromszélű, de különben vajsárga virágokkal kápráztat el.

Ez egy alacsonyabb bokorrózsa, név szerint Novita, nagyjából 60-80 cm magas lesz virágzáskor. Ezek a sötétbordó virágok annyira különleges színt visznek az ágyásba, hogy már megérte elültetni és gondozni is őket.

Futórózsák

A különböző növénykatalógusokat lapozgatva valahogy mindig a futórózsáknál kötök ki, így itt sem hagyhatom ki a válogatásból.

Ennek a Suanem névre hallgató fehér rózsának legjobb helye egy sötét fal elé helyezett rácson lenne. Még az esti órákban is világítanának a virágai a sötétben.

Ha már rózsák, akkor érdemes megemlíteni a hazánkban is egyre nagyobb ismertségnek örvendő David Austin rózsákat is. Ez az úr, aki szebbnél szebb, elsősorban angol rózsákat nemesít, még jó egészségnek örvendett 85 évesen is. Gondoltam tőle is válogatok pár szépséget.

Íme a David Austin futórózsa válogatásom, amelyek mindig meglepnek romantikájukkal:


Az évente egyszer virágzó rózsákról általában tudni kell, hogy ha belelendül, akkor azt olyan mennyiségben teszi, hogy más növényt észre sem lehet venni a kertben abban az időszakban. Ez az Alchymist névre hallgató rózsa is egy ilyen gyönyörűség. Bár csak kora nyáron virágzik, de akkor olyan intenzitással és illatfelhővel teszi mindezt, hogy minden érzékszervünkkel csak őt figyeljük.

Ez a növény a Maigold névre hallgat és már a nevéből is kiderül, bronzos-sárgás virágra számíthatunk. Évente kétszer lep meg a virágaival. Az első virágzása mindig nagyobb mennyiségű virágot jelent, mint a második. Erőteljes illata van, és ha szeretnénk, akkor akár sövénynek is nevelhető.

A Floribundák az a rózsacsoport, amelyek a vesszők végén gyakran és csoportosan bontják ki virágaikat.


Egyik ilyen az Amber Queen. Alacsony, bokros növekedésű, sűrű zöld levelekkel. Egy megbízható, napsárga virág fodros virágszirommal.

Másik kedvenc csoportom az Angol rózsáké. 

Szeretem, ahogyan egy virágban összetömörödik a 150-200 db sziromlevél. Ennek a rengeteg sziromnak az elrendezése mindig más és más fajtánként.

Ez az a rózsa (Heritage), aminek a nőies könnyedsége ragadott meg, amikor úgy döntöttem, hogy egy ilyen rózsa kell a kertembe. A virága szóról-szóra ilyen, és az illata valami fenségesen gyümölcsös. Bár az én rózsám még a megerősödésnél tart, de egy kifejlődött példány 120 cm magasra képes nőni. Már alig várom, hogy ezt elérje.

Másik kedvencem a kertben ez a bársonyosan sötétlila William Shakespeare 2000. Már a neve is magáért beszél. Magassága 80-100 cm. Idáig mindkét rózsám igen jól ellenállt a betegségeknek, így csak ajánlani tudom.

A nagyvirágú tearózsák

Ma már sokkal egészségesebbek és ellenállóbbak a különböző betegségekkel szemben, mint pár évtizeddel ezelőtti társaik. Engem a jó pár évtizeddel ezelőtt nemesített példányok őrjítettek meg a kertemben és így alakult ki bennem az a kép: hogy ha rózsa, akkor az egyenlő a betegséggel és a nyűggel.

Ez a rózsa a Blessings névre hallgat, és jó példa arra, hogy a tearózsa manapság már nem nyűgnek, hanem megbízható, egészséges, és illatos növénynek számít. Azaz érdemes akár ilyeneket is ültetni a kertbe.

A kertemben van hétköznapi és luxus példányok is. Nyomon követhetitek a rózsaágyásom alakulását az Instagram oldalon, ahol már fent vannak az idei fotók is.

A képek forrása: Itt és Itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Gabriella írta...

Gyönyörűek!!! Én is úgy vagyok vele, mint Te, hogy a rózsák nálam friss szerelem, régen nem tudtam velük mit kezdeni, tavaly ültettem az első két tövet, és most folytatom a sort! Megmondom őszintén, én a TE rózsáidra is kiváncsi lennék, ha beindulnak, szeretnék képeket látni!!! :)

Borbás Ági írta...

Az a baj, hogy ez egy idő után szerelem és függőség lesz. ;)

A tavaly tavaszi, illetve nyári bejegyzések között biztos találsz 1-2 olyan bejegyzést, ahol rózsa, rózsa hátán.
William Shakespeare 2000 is van közöttük. Idén remélem, már csak hajolni kell az illatáért, és nem guggolni.
Nézz bele az 2010-s archívumba.