Újság!
Betöltés...

Konténer kert ABC - 1. rész

Konténer kertészkedni jó dolog.

Ha gyors és látványos eredményeket szeretnénk elérni a kertben, vagy nincs kertünk csak balkonunk, akkor kaspóink és cserepeink azok, amelyek mindezt lehetővé teszik.


Ha a locsolás és a tápoldatozás nem jelent nagy terhet, akkor olyan varázslatot hozhatunk létre, ami egész nyáron, sőt még akár ősszel és télen is ékszerként burkolja körbe az otthonunkat.

Ezek a színes, mozgatható és bármikor variálható edények a kreativitás és a szabadság lehetőségét nyújtják. Lehetőséget adnak a különleges igényű növények kipróbálásához, kis területek felvirágoztatásához, de akár egyedi hangulatok megteremtésében is segítenek.

Mire ügyelj, amikor kaspót választasz:
  1. Ha terveid szerint télen is dekorálnád vele a környezeted, akkor válassz a fagyálló darabokból.
  2. Sokszor a növény igénye határozza meg a konténer formáját. Míg az Agapanthus (szerelemvirág) szűk, de hosszúkás cserepeket kedveli, addig egy méretes leander bokor sokkal jobban bírja és szebben virágzik a nyári forróság idején, a lombkoronája méretéhez igazított cserépméretben (amennyiben ez még lehetséges).
  3. Fontos az anyagválasztás is: Ha gyakran mozgatjuk a növényt, akkor érdemes a könnyű műanyagot előtérbe helyezni, míg egy nehéz agyag cserép talpon marad akár szeles időben is.
Anyagválasztásnál nem csak a külső, hanem a belső tulajdonságok is sokat nyomnak a latban:
  • Agyag: Egy fagyálló agyagcserép sokkal tömörebb (kevésbé porózusabb), mint a csak beltérre használható társai.
  • Kőedények: Ezek a természetes alapanyagú kaspók fagyállóak, amin csodásan mutat az idő patinája. Hátrányuk, hogy nehezen mozgathatóak.
  • Fémedények: Kültéren elsősorban galvanizált fémedényeket használhatunk. Bár anyagában nem képes víz tárolására (nem porózus), cserébe viszont - nagy többségük - könnyen mozgatható, amin szépen kirajzolódik a használat és az idő. Lehetőség szerint csak árnyékba állítsd, mert napon könnyen felforrósodik, ami a növénynek sem válik a hasznára.
  • Faládák: Legideálisabb ablakpárkányra helyezni. A nagy hőingadozások nem jelentenek számára gondot, így egész éves kültéri dekoráció lehet.
  • Műanyag: Ezt abban az esetben érdemes választani, ha fontos szempont a súly. Találni közöttük fagyálló és nem fagyálló darabokat, ahol a színek és a formák tárháza határtalan. Erre az anyagra sajnos nincsen jó hatással az idő múlása.




Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni az újakról, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a „Követés funkciónál” válaszd a „Megjelenítés elsőként” lehetőséget.

Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :