Újság!
Betöltés...

Szlovénia tulipánoktól virágzó arborétuma - Volcji Potok

A tavasz egyik hőn áhított pillanata, amikor káprázatos színekbe költözik a kert és a táj.
Ezért a húsvéti szünetet ezeknek a pillanatoknak szenteltük.
Természetesen - ahogy az már nálunk lenni szokott - ismét találtunk egy csodálatosan szép arborétumot, méghozzá a szomszédságunkban.



Ha szépséges tulipán ágyásokra gondolsz, akkor elsőként biztosan a holland virágmezők jutnak az eszedbe. Pedig Szlovéniában is találni ehhez hasonló hangulatú kerteket.
A Volcji Potok arborétum - amit ismét véletlenül fedeztünk fel az előzőekhez hasonlóan - egy olyan hely, ami az egész család számára jó szórakozás és kikapcsolódás egy teljes éven át. Most tavasszal pedig igazán ámulatba ejtő 85 hektárnyi területével és látványos kertészeti megoldásaival.

Az arborétumot 1952-ben a Ljubjanai Egyetem alapította. A Suvan család birtokát vette át az intézmény, amely remek alapot adott ehhez az arborétumhoz. Idővel az arborétum önállóvá vált és most egy kertészeti központként üzemel, ahol képzéseket és saját nevelésű növényeket árusítanak.

Ám minket rövid látogatásunk során valami egészen más nyűgözött le. A kert és a növények csodás összhangja, ápoltsága miközben a gyerekeknek is olyan látványban és élményben volt részük, ami nem teljesen szokványos egy arborétumban.

Ahogy a tavalyi park látogatásunknál is említettem, az idő és technológia a kertlátogatást is kezdi izgalmasabbá / vagányabbá tenni. Azaz kezd megszokottá válni, hogy golfkocsival járunk végig egy ilyen hatalmas arborétumot, mert mindent akarunk látni és élvezni akarjuk a technika adta lehetőségeket.
Mi most ezt a részét a mókának kihagytuk, de tudom, hogy fiúk imádták volna, ahogy tavaly is rajongtak érte.

Szerintem a hagymás virágokból sosem elég egy kertben. Ezt pedig az alábbi képek is bizonyítják. Nem kell túl bonyolítani, csak el kell ültetni és csak várni kell a tavaszra, amikor is tűzijátékban tör ki a kert.

Gyertek velem egy bombasztikusan virágos tavaszi sétára!


Késői virágzású tavaszi virágokra várva az árvácskák alkotnak izgalmas színfoltokat az ágyásban.
Vagy örökzöldek adnak formát egy másik ágyásnak míg eléri a teljes pompáját.







Miért fontosak a fókuszpontok és a jól elhelyezett dekorációs tárgyak a kertben? 
Íme, a válasz...

Tulipán és nárcisz mező, amerre a szem ellát.











Ha valakinek pedig ez a virágos izgalom kevés lett volna, akkor elsétálhatott az arborétum South Park részébe, ahol mozgó és simogatható őslényekkel találkozhatott.




További infók az arborétumról: ITT



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :