Újság!
Betöltés...

Irány a Gödöllői kastély kertje


Mivel még van napsütés, és a bokrok sem csupaszak, bepakoltuk a családot az autóba, és a régóta tervzett gödöllői kirándulást megejtettük. Már tavasz óta tervezem, így egy kis csúszásban voltunk.

Miért voltam ennyire bezsongva, hogy a Gödöllői Királyi Kastély kertjéről még napsütéses időben készítsek fotót?

Ha valaki nem járna arra felé a különböző rendezvények, vagy színházi előadások alkalmával, akkor azoknak egy kis előzetesként lefesteném a park korábbi állapotát.

Biztos járt már mindenki átlag magyarországi kastélyok kertjeiben. Amiket valamikor régen igényes és különleges növények, szépen füvesített gyep, vagy akár szépen gondozott tavak ékesítettek. Ám manapság már csak fakó emlékét látjuk mindezeknek:
Kopott, kitaposott gyep, nagy területen néhány jobb sorsra szánt fa és bokor. Virágok pedig sehol a láthatáron.

Hát ilyen volt a Gödöllői kastély kertje is. De uniós pályázaton nyert pénz segítségével hatalmas változás történt itt. Már a tavaszi Ibolya-Napon is jól látszott, hogy itt valami nagyszabású terv valósul meg. Girbe-gurba sétáló ösvények vezetnek minket végig a parkon, szebbnél-szebb növények kiséretében. Tényleg nagyon látványos a változás.

Az idáig szinte láthatatlan kerti házikó, szinte vonza a látogatókat. Kis dombon áll, ezzel is kimelkedve a mindennapokból, és közben beleolvadva a környezetébe. Ideális helyszín egy délutáni teázásra vagy kávézásra a barátokkal. Vagy akár egy jó kis kártya partira. Sajnos nem az én kertemben áll, ezért ez csak fantázia szintjén valósulhat meg.

A növények olyan igényesek, hogy bárki (közöttük én is) szívesen látná a kertjében.
Hobbikertészként a növény változatosságtól szinte teljesen el voltam varázsolva. A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő: hortenzia (annabell), kúpvirág, varjúháj, csótárvirág, szellőrózsa, levendula, zsálya, páfrány, fáklya liliom, viráglonc és rengeteg tavasszal virágzó, amiket most nem ismertem fel.

A képeket elnézve, olyan, mintha nem is Magyarországon járnánk.
Bárcsak ez lenne a jellemző...



 






















Szerintem csodaszépek!


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :