Pár héttel ezelőtt a maradék barackjainkat készítettem el ily módon, most pedig a szomszéd néni finom bioalmáit. Lila füge blogján találtam rá egy rém egyszerű és finom gyümölcsös süteményre. Már pedig nyár végén és ősszel az ilyen sütemény jól jön.
Viszont egy-két dolgot most módosítottam benne a saját számíze szerint. Nagyon jól sikerült és egy örök darab lesz a süti repertoáron.
A vanilia fagyi és a forrón tálalás elengedhetetlen. Érdemes rétegezve tálalni, mert akkor mindenből tudunk kanalazni egyszerre.
Hozzávalók:
Gyümölcs:
kb.1kg bármilyen gyümölcs (én most almával készítettem)
2ek kukoricaliszt
3ek barnacukor
1ek citromlé
1/4tk fahéj
Tészta:
25dkg liszt (kb.2csésze)
12-13dkg kristálycukor (kb.1/2csésze) (de lehet fele-fele arányban barna-kristálycukor)
1tk sütőpor
10dkg vaj (hidegen, felkockázva)
1db tojás
1,5dl tejszín
pici só
1ek kristálycukor a tetejére
Körülbelül annyi időt vesz igénybe az összeállítása, amennyit az elfogyasztása egy család részéről. (Talán, még annyit sem.)
A megpucolt, kimagozott és a végén felkockázott gyümölcsöt összekevertem a kukoricaliszttel, a barnacukorral, a fahéjjal és a citromlével. Közepes tepsibe öntöttem és egyenletesen elterítettem.
Ezután összekevertem a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Az egészet késes robotgépbe öntöttem és hozzáadtam a hideg vajat. Gyorsan egyenletes állagúra kevertem, majd beleöntöttem a tejszínt és a tojást is. Csak addig kevertem, amíg a tészta összeállt.
A gyümölcsre szaggattam a tésztát egy kanállal (igazából ez volt a legmelósabb része az egész süti elkészítésének, pedig ez sem tartott sokáig), és a végén megszórtam az evőkanálnyi kristálycukorral.
170C fokos sütőben kb.40 perc alatt sötét aranysárgára sütöttem.
A finom szaftos gyümölccsel és vanilia fagyival az egész egy nem túl édes, nem túl macerás siker sütemény.
0 megjegyzés :
Megjegyzés küldése