Újság!
Betöltés...

Október növénye: Juhar


Kék ég és napsütés hiányában nem most sikerült a legjobb fotókat készítenem.
Tény, pár nap múlva jobbak lesznek a fényviszonyok, viszont addigra a fa már teljesen lehullajtja a leveleit. Így maradtam a mostani fotók mellett.

Manapság a kertek legdivatosabb fafajtái közé, a hihetetlen változatosságú juhar félék tartoznak.
Bár sok juhar a savanyú talajt részesíti előnyben, de ha ültetéskor nagy adag rhododendron földet használunk, akkor az segít jó pár évre megoldani ezt a problémát.
Az előkertünkben található juhar egy teljesen mindennapos fajta. Nagy valószínűséggel egy Hegyi juhar féle lehet, azaz egy acer pseudoplatanus. (De szívesen veszek ötleteket, mert ez tényleg csak egy tipp a részemről). Hihetetlen sok falevéllel rendelkezik, és szinte aranysárga paplannal takarja be az előkertet, amikor a hideg és az ősz teljesen lecsupaszítja az ágait. Gyönyörű szép levelei eltakarítása csak a kutyát, na és persze a gyerekeket teszi boldoggá, amikor nagy huppanással ugranak egyik kupacból a másikba. Ja, és a kupacok szétrúgásáról már ne is beszéljünk.

A most divatos fajták sokkal vékonyabban szeldelt levéllel rendelkeznek. Fantasztikusan szép színárnyalatokat mutatnak be akár egész évben, vagy akár csak az őszi szezonban. Magasságuk szerint is könnyedén választhatunk egy kis kertbe, vagy egy méretesebb nagyobb kertbe valót is.

Az én kedvencem és várólistás juharom, egy Acer palmatum dissectum. Ez egy zöldes levelű, ősszel színeződő 1-2 m magas, lecsüngő ágú fajta. Sokáig a most divatos vöröses levelű fajtát terveztem a várólistára, amíg utána nem néztem, hogy mély árnyékban könnyedén bezöldül az eredetileg vörös levelű fajta is. Márpedig a tervezett helyen igencsak mély árnyékkal találná magát szemben, akkor meg minek pazaroljam a pénzt egy különlegesen színes fajtára.

Ám egyelőre minket ez az aranysárga paplan takaró emlékeztet arra, hogy milyen színes és könnyed tud lenni az ősz, ha juhar fát ültetünk a kertünkbe.















A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :