Újság!
Betöltés...

Stockholm botanikus kertje - Bergianska Tradgarden

Bárhová utazunk a világban, a kertek, botanikus kertek kihagyhatatlan elemei a nyaralási programjainknak. Olyan sok színes programban, érdekes helyszín megismerésében és nem utolsó sorban szebbnél-szebb növények kézzelfogható megismerésében volt már így részünk, hogy ez az a program, amit ki nem hagynék egy utazás alkalmával sem.



Svédország fővárosába utazva is rögtön jött az információ, hogy a Bergianska tradgarden biztos remek látványosság lesz a számunkra. 
 
Kint a város szélén a Balti-tenger öblében található ez a sok hektárnyi területen elnyúló változatos botanikus kert. Eredeti kert helyét egy testvérpár adományozta a Svéd Tudományos Akadémia számára 1791-ben, majd később kiköltöztették a jelenlegi helyére, amely jelenleg a Svéd Királyi Tudományos Akadémia és a Stockholmi Egyetem tulajdonában van és ők is tartják fenn.

Jelenlegi célja (ami sok botanikus kertnek is), hogy a növények sokféleségével támogassa az oktatást és a kutatásokat illetve botanikai ismereteket adjon át a hétköznapi látogatónak.

Miután leszálltunk a buszról sétaút vezetett minket a kerthez.  Közben rengeteg csodaszép magánkertet és közösségi kertet láttunk, amelyek tulajdonosai a rövid nyár ellenére megpróbálják kihozni a maximumot a kertészkedésből.










Rögtön jobbra Edvard Anderson pálmaházat találtuk. Naná, hogy bementünk.
Pár napos utam alatt úgy láttam, hogy a svédek minden déli cserjének és fának nagy rajongói. Itt a pálmaházban is egy méretes olajfa álldogált tele még félig érett olajbogyókkal. A város utcáin  cserepekben kisebb fügefák és olajfák ünnepelték a nyár szépségét és a meleg napsugarakat.





Ezután egy régi üvegházhoz vezetett az utunk. Szerintem ezen a helyen minden "lagom" életérzés iránt rajongó ismerősöm oda lett volna a gyönyörűségtől. 
Egy üvegház, ami átalakult büfévé / étteremmé / és talán még rendezvények helyszínévé is. Az előtte elterülő hatalmas és nagyon is magával ragadó zöld területet zöldségek, dáliák, ehető virágok díszítették. Mint egy óriásira nőtt veteményeskert.

Láthatóan itt a barátok és a családok is szívesen költöttek el egy finom ebédet a szabadban. A stílusos egyszerűség pedig teljesen átjárta a helyet.

Veteményeskert







Régi üvegház





Majd tovább vitt az utunk a Japán kertbe, ami fotózásra mindig tökéletes helyszín.
Igazán megértem a japán kert rajongókat. Az egy más világ és más szemlélet. Ott hirtelen csendesebbek lesznek az emberek, talán megpróbálnak figyelni a láthatlan dolgokra is, amit a természet apró rezdüléssel próbál tudtunkra adni.





Majd megérkeztünk a Szisztematikus kertrészbe, ahol közel 1400 növényt termesztenek, hogy bemutathassák a mintegy 250.000 ismert virágos növényfaj sokféleségét. 
Rendezett párhuzamos sorokban, kis táblákkal latin és svéd névvel felcímkézve végigjárható ez a kertrész.  Nagyon jó kis tanulmány volt számomra is.




Ami lenyűgözött minden kertnél - amelyet meglátogattunk utunk során - az a rendezettség és a karbantartás állapota. Mintha itt sosem nőne gyomnövény és a kártevők is elkerülnék a teljes skandináv félszigetet.
Döbbenetes volt látni, hogy mennyire egészségesek a növények, miközben a svédek láthatóan bio- és öko-szemlélettel élik az életüket, amely a kertek karbantartására is vonatkozik.

Ez a sok pozitív élmény elgondolkodtató és igen csak motiváló információ, amikor egy nagy adag kártevővel akarok az itthoni kertemben megbirkózni.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :