Újság!
Betöltés...

Aranyló nárciszok a kertben

Mostanában az az érzésem, hogy kicsit előrébb pörög az agyam, mint amit az évszak mutat.
Tavasszal áradoztam a dáliákról (lassan meg is lesz ennek az eredménye a kertben), most pedig teljes tulipán, díszhagyma és nárcisz lázban égek.


Talán van aki emlékszik a régi nárciszos posztra, ahol több százezer nárcisz díszíti a kertet tavasszal, és ez az aranysárga mező ezreket csábít kirándulásra, csak hogy láthassák ezt a csodát. Ha pedig valaki hasonló élményre vágyik itthon, akkor annak tavaszi kirándulásként Babócsát és a Basa kertet tudom javasolni.

Ezt a tavaszi aranyló élményt viszont kertünkbe is elszórhatjuk, néhány csoportosan ültetett nárcisz virághagyma segítségével. Szerencsére mindenki megtalálhatja a kedvének és kertjének megfelelő virágfajtát, mert a nárciszokkal végtelen lehetőséget teremthetünk a tavaszi kert számára. Találni itt teltvirágú, hasított csészéjű, trombita virágú (a virág középső melléklepellevelei hosszabbak a külső sziromnál) vagy csupros virágú nárciszokat - és még sorolhatnám a listát -, amelyek kora tavasztól kora nyárig megtöltik a kertjeinket aranyló sárga vagy épp hófehér virágáradattal.

Leveleiknek karcsú, egyenes tartása jól mutat egy teltebb formájú évelő mellett. És ha már az évelők közé kerül, akkor ne a sorokban történő ültetést részesítsük előnybe, mert ekkor a kisebb csoportos megjelenés mindenképp előnyösebb lehet. A foltokba elhelyezett nárcisz pedig így olyan lesz, akár egy felbukkanó tűzijáték az ébredő tavaszi ágyás közepén.

A nárciszok szeretik a napfényes ágyásokat, és ha túl sokáig árnyékos helyre kényszerülnek, akkor egy idő után csak leveleikkel fognak minket meglepni. Ezért a megfelelő hely kiválasztása számukra is ugyanolyan fontos, mint bármilyen más növény számára. Meleg, napfényes és humuszban gazdag ágyás az ideális számukra. Mi pedig ezt most adhatjuk meg számukra a lassan beköszöntő őszi virághagyma ületetési időszak során. A most következő hónapok munkájának gyümölcsét pedig egy fakó tél után aranyló örömmel vehetjük majd tudomásul.

Igaz, még nyár van, de a jövő évi tavaszt most érdemes megtervezni, hiszen szeptembertől eljön a nárcisz ültetésének ideje.

Ha kedvet kaptatok ehhez a csodás, tavaszvidító virághoz nárcisz variációkat az alábbi képekhez kapcsolódó linken és ITT a Dekor & Mentha webáruházban találtok.

             

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :