Újság!
Betöltés...

Prins Eugen kertje: "Művészet után a virágok a legnagyobb örömöm"

Az észak Velencéjének is tartott Stockholm rengeteg látnivalót tartogat azok számára, akik szeretik a természetet és kíváncsiak arra, vajon a skandináv nemzetek miként látják a kertekkel és a természettel való kapcsolatukat. 



Számomra ez egy csoda út volt, ahol minden nap valami igazán különleges meglepetés ért. 
Vagy azért, mert itt természetes, hogy az autó út két oldalán igen széles sávban közlekedhetnek a biciklisek és a rolleresek, aminek következtében egy csendes és tiszta levegőjű fővárost tapasztalhattam meg...
Vagy azért, mert itt a 23 - 27 fok észveszejtő forróságnak számít...
Vagy csak szimplán azért, mert a lakótelepek nagy része évtizedek óta a vízpartok mellé épültek, amelyeknek partja szépen parkosított és ezért számukra természetes, hogy együtt élnek a vízzel. Bármerre mentünk, kenuzó, motorcsónakozó, vitorlázó, sup deszkázó, tiszta vízbe ugráló illetve napozó embereket / gyerekeket láttunk.
Természetesen ez csak egy pár napos látogatás élménye. 




Prins Eugen kertjének szigetét három oldalról víz veszi körbe. Összesen 70.000 négyzetméteren terül el. Találni itt sziklás részeket, veteményes kertet, egy kis hangulatos kávézót, múzeumot a herceg alkotásaival és gyűjteményeivel és a főépületet, ahol a herceg élt.


A kis ház és kertje, ami most kávézóként üzemel




A kerti virágok közül előnyben részesítette azokat a növényeket, amelyek akkor tájt nem voltak túl divatosak: például a különböző körömvirágokat és a kevésbé divatos egynyáriakat.
Színek közül fehér, rózsaszín, kék és sárga virágokat kombinálta a kertjében és a ház díszítésére használt csokor összeállításaiban. 








Művészember lévén előszeretettel rendezett partikat az ismerőseinek, barátainak és ilyenkor a házát teljes pompában feldíszítette virágokkal. Házát ma is virágcsokrokkal és virágkompozíciókkal díszítik, amelyek fennmaradt leírások és fotók alapján állítanak össze. (Erről majd később írok.)


Számomra vicces volt olvasni, hogy a késő tavaszi virágok közé sorolja a nárciszt, a gyöngyikét és a tulipánokat. Illetve nyári virágok közé a pünkösdi rózsát. De ez már a klímánk különbségéből adódik.


Alkotásai nem csak festményekre terjedtek ki, hanem egy gyönyörű kaspó kollekcióra is, ami igen sok funkciónak tud megfelelni a ház díszítése során. Egyszerűsége és elegáns kivitelezése szemet gyönyörködtető, amivel nehéz betelni.






És íme a kert:


A fehér falakra fém támfalakat rögzítettek, amelyekre itt - ott klematisz, trombitavirág, almafa és rózsa futott fel.



Az ágyásokban napraforgó, pillangóvirág, dália, rézvirág, méhbalzsam sütkérezett a napon és szélben









A főházból mindenhonnan a csodaszép virágágyásokra vagy a víz csillogó fényeire lehetett rálátni.
Lélek frissítő látvány volt


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :