Újság!
Betöltés...

Alma ünnep? Miért ne?

Szép lassan elérkezik az esős, ködös ősz, amikor szinte az orrunkat sincs nagyon kedvünk kidugni a házból.
De még mielőtt teljesen bezárkóznánk és magunkra csuknánk az ajtót, jusson eszünkbe, hogy van ennek az évszaknak egy olyan gyümölcse, ami igazán megérdemelné a figyelmünket egy könnyed ünneplés formájában.


Mert almát enni jó!

Íze és formája annyira változatos, hogy a most következő ötleteket érdemes lehet átvenni és akár hagyományt teremteni belőle itthon is. Mert így mi is részesei lehetnénk egy hasonlóan könnyed Alma - fesztiválnak.

Nem kell itt nagy szervezésre gondolni. Összesen arról szól, hogy október - november táján összejön a család apraja - nagyja, és csupa olyan színes és mókás dolgot művel, ami az almával kapcsolatos.
Esznek, isznak, mókáznak, kreatívan alkotnak, versenyeznek és jól érzik magukat együtt egy nagy kupac alma társaságában.

Alma-fesztivál ötletek:

Kapd el az almát!
Na de nem kézzel, hanem szájjal.
Ezt a játékot, játszhatjuk felfüggesztett almákkal és egy lavór vízbe rakott almával. Míg az előbbinél az a lényeg, hogy minél többől harapjon a játékos, az utóbbi játéknál az, hogy a sikerüljön minél több almát kiszedni a vízből.




Ki hámozza le a leghosszabb almahéjat?
Itt akár két nyertes is lehet. Az első, akinek sikerül a leghosszabb egybefüggő almahéjat lehámoznia. (És ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.) A második nyertes pedig az, aki mindezt összegurigatott állapotban előre meg tudja tippelni.
(Ez a játék már most tetszik, bár van egy olyan sejtésem, hogy krumplihámozót itt nem ér használni...)





Alma-nyomda
Készíthetünk alma-nyomdát, többféle módon félbe vágott almákkal.
Elő a papírokat, textileket és a festékeket, utána pedig gyerünk nyomdázni. 







Készíts alma-szörnyet!
Levelek, fogpiszkálók, termések vagy akár virágok segítségével készülnek el ezek a csoda lények. Elsősorban hullott gyümölcsöket érdemes felhasználni, amelyek darabolásához ollót vagy kést is bevethetünk. Itt aztán tényleg érdemes használni a fantáziánkat. Kültéren tárolva hosszabb ideig lesz a kert dísze!





Madáretető
Ezek a színes, girlandszerű madáretetők is, jól példázzák, hogy még egy ilyen egyszerű kerti elem is milyen szépségessé tud válni, ha arra van igényünk.







Finomságok
Almaszirmok,
Almás pite
Karamellába mártott almák
Almalé
Cider
és még sok - sok finomság, aminek csak a fantáziánk szab határt...



Remélem Ti is kedvet kaptatok egy hasonló őszi partihoz?
Jó szórakozást kívánok!
 
Képek forrása: Andrew Montgomery

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Kriszti írta...

mini almát hol lehet szerezni? Köszönöm szépen!

Borbás Ági írta...

Szerintem csakis olyan ismerőstől, akinek van díszalma fája. Így érdemes rákeresni a neten is.