Újság!
Betöltés...

Őszi színes termések


Talán az egyik legjobb dolog az őszben (a finom szőlőn kívül) a sok tarka szín és a sok színes (ehető vagy evésre kevésbé alkalmas) termés. Igazából ezeknek napsütéses meleg őszi napokon van olyan varázsa, hogy sokkal barátságosabbnak érezzük általuk az elmúlást.

Egyik ilyen őszi kedvencem, amit szinte mindenhol, jártunkban keltünkben találunk, a borbolya (berberis), illetve másik, a tűztövis (Pyracnatha) fajták népes tábora. Vagy a levélzetük díszít szép színével, vagy a minden tekintetet magára szegező termések színe. Ez utóbbi növénynek, hol narancssárga, hol gyönyörű bíbor színű a termése, de a legjobb, ha a felváltva ültetjük, mert akkor biztos nem tudunk beleunni. A fenti fotót, egyik szomszédunk kerítése előtti növénycsoportról készítettem.

A másik nagy kedvencem a kerítésünkön átlógó csipkebogyó. Fogalmam sincsen, hogy milyen fajta. Két szép tövem is van a kertben. Örököltem.

Egy időben próbáltam kiirtani, amíg rá nem jöttem, hogy fantasztikusan szép a tavasszal nyíló virága, és az őszi termését akár be is takaríthatom. A tavaszi csipkerózsikás virágának mesebeli hangulata van, míg a terméséből mindenféle őszi dekorációkat vagy akár teát készítek.

Ezen kívűl már a vadgesztenyefánk első termése is lepottyant a fáról. Ki tudja, talán ez lesz Kipp-Kopp feje.




Első Kipp-kopp megérkezett.

Az őszi elmúlás mellé még új életet és feltöltekezést is teremthetsz magadnak néhány üdítő kedvenccel. Nézz itt körül!  Van köztük egész télre való finomság is.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Művelt Kert írta...

Szia! Szép lehet a vadrózsa nyár elején. Rózsaszínű? A csipkék pedig jól mutatnak, ahogy egyre pirosodnak.

Én is szeretem a Berberist. Nem lehetséges, hogy a képen inkább Pyracantha (tűztövis) termése látható? A borbolyáé hosszúkás - és narancs színűvel sem találkoztam még.

Szép őszi napokat! Eszter

Borbás Ági írta...

Köszi, hogy erre jártál. Tényleg igazad van, elírtam.
Ennek ellenére mindkettőt nagyon szeretem. Tűztövist, akár ültetnék is a kertbe, de nem számít gyerekbarát növénynek, így a "Majd ha megnőnek a gyerekek" listára került.
A vadrózsa gyönyörű, egyszerű rózsaszínes virágú fajta. Majd tavasszal készítek róla fotót.