Újság!
Betöltés...

Őszi ágyás Dáliával

Ha virágágyás tervezésbe kezdtem, akkor a dália sokáig szóba sem jöhetett, pedig vonzottak ragyogó színei és formái.


Dália, az őszi Drámakirálynő.

Ezt a Mexikóból importált szépséget túl merevnek és körülményesnek találtam egészen addig, amíg megláttam anyukám virágágyásában. Vajon megértem rá, vagy tényleg formájának különlegessége fogott meg? Nem tudni, de onnantól kezdve lestem ezt az egzotikus virágot, aminek gumóját a spanyol hódítók még krumpliként próbálták hasznosítani a gasztronómia területén. Megjegyzem igen kevés sikerrel, mivel gyomorrontást okozott az embereknél, az állatok pedig nem voltak hajlandóak megenni. Így aztán megmaradt nekünk - a kert szerelmeseinek - hogy évről évre élvezettel csodálhassuk a kertben.

Szerencsére ez a sokáig magában egyedül álldogáló és karózásra szoruló virág, igazán trendi és sokoldalú növénnyé alakult az idők során. Ma már nem gond, ha valaki egy természetes kert virágágyásába szeretné elültetni, és az angol kertek rajongói is biztos találnak megfelelő hangulatú példányt, ahogyan a modern kertek tulajdonosainak is bőven van miből válogatni.

Érdemes azonban elgondolkodni már az ágyás tervezésénél azon, hogy milyen partnerek illenek az elültetett dáliánkhoz, amelyek akár ősszel is állják a sarat, és ragyognak a legborongósabb őszi hidegben is:

Dália kísérőpartnerei, a tökéletes őszi virágágyásban:

Ernyős Verbéna (verbena bonariensis):



Idén láttam ezt a növényt először az egyik kertészetben és szerelem volt első pillantásra. Apró pici lila virágai ellenére királynői látvány ez a 1 - 1,2 m magas növény, ami egészen júniustól októberig virágzik.

Őszirózsa (Aster):



Itt aztán van választék, ha a megfelelő partnert keressük kedvenc dáliánk számára. 10-től 160cm- ig minden méretben és színben találni őszirózsát, ami már önmagában is öltözteti az ágyást.

Rózsanád (Canna):



Ez az a növény, aminek már a levélzete is felfrissíti az ágyást, ezért kiváló hátteret biztosít az ősz sztárjának.

Kúpvirág (Rudbeckia):


Fajtájától függően akár októberig is virágozhat ez a napsárga évelő.

Krizantém (Chrysanthemum):

Ahogy hosszabbodnak az éjszakák úgy éled fel álmából ez a növény és nyitja ki a lehető leghidegebb napokon is virágszirmait.

Fűfélék:


Az őszi szezon kedvenceit itt találod az áruházban:

Dália tippek a Dekor&Mentha Shop oldalán.


Nem feledkezhetünk meg a következő szezon kedvenceiről sem, hiszen azokat most kell majd ültetni.

Néhány őszi ültetésű különlegesség kedvcsinálónak.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

3 megjegyzés :

Névtelen írta...

Nekem is nagy kedvencem a verbena bonariensis, de még nem láttam
magyar kertészetben. Megtudhatom hol kapható?
Eszter

Borbás Ági írta...

Nyár végén a zuglói New Garden- ben láttam. Hívd fel őket, hogy melyik kertészetükben kapható még.

Névtelen írta...

Kedves Ági,

nagyon köszönöm a gyors választ.Meg fogom próbálni, de már csak tavasszal,remélem akkor újra lesz nekik.
Örülök, hogy végre itthon is
kapható.

Eszter