Újság!
Betöltés...

Kontrasztok egy kerti ágyásban.


Sokszor írják a nagyon okos kertészeti könyvek vagy folyóiratok, hogy egy ágyás megtervezésénél vegyük figyelembe a növények alakját, virágzatát és levélzetét.

Egy kezdő hobbikertésznél ez nem egyszerű feladat, mivel tudja, hogy szereti ezt vagy azt a növényt, de hogy pontosan mikor virágzik, milyen alakja van a növénynek, és milyen gyorsan terjeszkedik, hát ez a tudása igen csak hiányos. Bár ez az ismeretanyag sok-sok tanulással pótolható, ettől függetlenül a kísérletezést sem érdemes kihagyni. Mert ha mégsem terveztünk meg valamit tökéletesen, akkor azt még átültetéssel orvosolhatjuk.

Szóval nem könnyű egy virágágyást megtervezni, de nem is lehetetlen.


Talán az egyik igen fontos javaslat az szokott lenni, hogy mindig legyenek kontrasztok az ágyásban. Túlzásba nem érdemes vinni, és a virágok szín összeállításával is óvatosan kell bánni, de a levelek formájával és színével bátran kísérletezhetünk kezdőként is a saját kertünkben.

Az alábbi képeken jól láthatóak a már általam megvalósított ötletek, és látszik, hogy a különböző formájú és mintázatú levelek mennyire képesek egy egységes egészet alkotni.

A sövényeknél szintén érdemes fontolóra venni a fent leírtakat. Mert egy azonos növényből ültetett sorfal a kerítés mentén nem feltétlenül nyújt izgalmas és ellazulásra alkalmas látványt. Biztosan egy unalmas egyhangú növényzetet szeretnénk látni, amikor kiülünk a kertbe? Érdemes jobban utána nézni a növény variációknak és bátran kísérletezni.

Szerintem megéri, hogy több időt szánjunk a tervezésre és kialakítsunk egy vegyes (virágzó+lombhullató+örökzöld) és izgalmasan színes sövényt vagy ágyást? Azaz egy olyan kertet, ahol mindig van valami meglepetés, egy szép virág vagy színes lombozat formájában.




A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :