Újság!
Betöltés...

"Fűszerspirál a kertünk éke" - Olvasói DIY

Ma a Dekor&Mentha blog egyik olvasójának csodás fűszerkertjével és annak elkészítésével ismerkedhedtek meg.

Dóra pár nappal ezelőtt egy olyan fotóval lepett meg, amelyen egy profin megépített fűszerspirál részletei rajzolódtak ki. Elolvasva a tapasztalatait úgy gondolom, hogy igen nagy segítségére lehet bárkinek, aki hasonló konyhai fűszerkertben gondolkodik.


Körülbelül három éve vettük meg a házat ahol elképzeltük a családunk jövőjét. A ház és a hozzá tartozó hatalmas telek jellemzően egy idős falusi házaspár igényei szerint volt berendezve. Az udvarban sok borszőlő tőke volt, tyúk és disznóólak, kukoricagóré. Mindezt megpróbáltuk a saját képünkre formálni. A tyúkudvar lebontásra került és itt kapott helyet kertünk legszebb ékessége, a fűszerspirál.

A spirál gyakorlatilag anyagi ráfordítás nélkül készült el, leszámítva a magokat amiket elszórtam. 

A köveket mind a saját környezetünkben találtuk, ásó, csákány és talicska kellett hozzájuk és rengeteg fizikai munka. A faluban régen kőbánya működött és ezért itt minden építménynek az itt kitermelt kő volt az alapja. Így bontások során sok előkerült belőlük, ezen kívül a szomszédoknál is volt bőven akik örömmel szabadultak tőle. 


A spirál megépíthető lett volna bontott téglából is, az esztétikum miatt döntöttünk a kövek mellett. Emellett a nem látható részeken használtunk téglát, és az alapjához is szükség volt rá. Amikor alapot említek arra gondolok, hogy az allját fel kellett tölteni téglával és törmelékkel, hogy a vakondok ne tudjanak feljönni a spirálon. 


Az ötletet egy könyv adta amit a helyi könyvtárban pillantottam meg. Akkoriban sok szakkönyvet lapozgattam a témában, első kertem lévén ,tapasztalat nélkül ezt találtam jónak (Megyeri Szabolcs: Fűszerkert), hátha ragad rám valami. A fűszerspirál elsőre is nagy vállalkozásnak tűnt de megérte a fáradtságot. A könyvet ajánlom mindenkinek, érthető és szépen illusztrált. Innen tudtuk meg a spirál pontos méreteit, tájolását és a beültetés sorrendjét.

Kiválasztunk egy napos fekvésű területet a fűszerspirál számára, és berajzoljuk az alaprajzát. A kis kör alakú medencével végződik a spirál, amit pontosan dél felé tájolva helyezzünk el. Egy ásónyom mélyen kiássuk a földet a spirál helyén, és feltöltjük zúzott kővel, vagy sóderrel. Csak a vízigényes növények alatt hagyjuk érintetlenül a talajt, ott nem kell ásni. Illetve a kismedence helyén olyan mély lyukat ásunk, hogy vizes edény, vagy cserép pontosan belefeküdjön. Igény szerint lehet fóliás kis tavat is kialakítani, de ebben az esetben minimum 40 cm mély legyen a gödör.A spirál átmérője 3 méter.Néhány talicska építési törmeléket szórunk a spirál közepére. Ezt kúp alakúra formáljuk, aminek középső, legmagasabb pontja 70-80 cm legyen. Az építési törmelék helyett használhatunk rusztikus nagy darabokból álló kőzúzalékot is. Téglából vagy kőből megépítjük a spirál falát. A téglákat szárazon, habarcs nélkül is le lehet rakni. Fontos,hogy a téglák kötésben kerüljenek egymás tetejére, két hézag ne kerüljön pontosan egymás fölé. A mi kőből rakott spirálunk is szárazon van rakva, minden kőnek meg kellett keresni a helyét, olyan volt mint egy nagy kirakósjáték. Fokozatosan a fal építésével feltöltjük a spirált. A fal enyhén befelé dőljön. Ezután elszórjuk a magokat egy beültetési terv szerint. A vízigényes növények kerülnek alulra a szárazságtűrők felülre. Én virágokkal és sziklakerti évellőkel is szinesítem a palettát.

A feltöltéshez a földet, egy pár méterrel távolabbról ástuk ki. Itt készül a sűlyesztett szalonnasütő, körülötte sziklakerttel. Így funkcióra lelt az itt maradt gödör. Mi csak pozitív és negatív körnek hívjuk őket.

A növényeket vízigényük szerint ültettük. Fentről lefelé a teljesség igénye nélkül: Sziklakerti pozsgások, kamilla, mohafodrozatú petrezselyem, metélő petrezselyem, metélőhagyma, menta, citromfű, borsikafű, lestyán, borsmenta, sóska, rebarbara, alul egy szép liliom díszít.

A képen balról jobbra mohafodrozatú petrezselyem, kamilla, metélőhagyma, borsikafű.

Itt alulról egy cserepes muskátli, a liliom, felmagzott a sóska és rögtön ott a borsmenta is amit hagytam az egész spirálon elterjedni, mert úgy néz ki mindenhol jól érzi magát.
Egészen friss kép a spirálról
A „ kistestvér” a Tűzrakó


Részletek a tűzrakó körüli sziklakertből

Köszönöm Dórának a részletes leírást és a képeket is!



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :