Újság!
Betöltés...

Egzotikus kert a domboldalon

Különleges helyen jártam a hétvégén. Balalton-felvidék mediterrán hangulatot árasztó szegletében, amely több ezer kilométerre délre, a szubtrópusi növények birodalmába röpített . Pálmafák, különleges yukkák, csodaszép kaktuszok és agávék alkották a fővázát ennek a helynek.


A kertészet megálmodója Megyeri Csaba, aki szülei gyümölcsös kertjében kezdte el kialakítani a nyaralások utáni emlékek inspirálta szubtrópusi (mediterrán), illetve sivatagi növényekkel zsúfolt telkét, ami ma már gyönyörű bemutatókertként illetve kertészetként üzemel.

Igaz, sokan jártunk már hasonló tájakon, ám benne egy nizzai nyaralás alkalmával meglátogatott Monaco Jardin olyan mély emlékeket hagyott, hogy hazaérkezve a csodás déli lankákon fekvő telken kísérletezni kezdett különböző télálló és fagytűrő egzotikumokkal. Ahogy a képeken is látszik, igen nagy sikerrel tudta kiválogatni a megfelelőeket, majd meghonosítani a tengerpartok hangulatát idéző növényeket. Mint mesélte, sokszor az ingadozó, hol hirtelen meleg vagy hideg időjárásunk az oka annak, hogy bizonyos növények nem tudnak a Kárpát - medence klímájával megbarátkozni.

Ettől függetlenül, ha valaki a kertjében szeretné megteremteni a nyári emlékek hangulatát, akkor bőven van miből válogatnia, és a tartósság érdekében ehhez szakszerű ápolási tanácsadást is kap.

Annyira varázslatos megérkezni az erdőből a pálmafákkal és kaktuszokkal pompázó kertbe, hogy remélem idővel a nagy álom is megvalósul, és elmondhatjuk, hogy a monaco-ihoz hasonlóan egzotikus botanikuskertként fog működni ez a Balaton - felvidéki egykori gyümölcsöskert.











Ez a yucca fajta könnyedén bírja a magyar klímát. Én beleszerettem. 









Agávé virágzás közben.


A kertészet és a Bemutatókert linkje:


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :