Újság!
Betöltés...

Az elveszett kertek kapuja: Heligan

Ma egy olyan botanikus kertbe szeretnélek Benneteket elkalauzolni, ahol a lehetetlen is lehetséges. Itt egymás mellett találod a trópusi dzsungelt, a klasszikus északi kerteket és egy elveszett völgyet is.


Ezt a szépséges kertet a világháborúk és az azt követő évek teljesen elhanyagoltá tették. Míg 1990-ben valaki újra meg nem látta benne a lehetőséget és belevágva egy igen nagy vállalkozásba lépésről lépésre újjáépítette. A kitartás és találékonyság meghozta az eredményt és sikerült megmentenie a kertet. Méghozzá nem is akárhogyan:

Ablakot nyitott a múltba.


Kezdve az északi kerttel, ahol rögtön egy kis rálátást kapunk a viktoriánus időkre: üvegházak, idény gyümölcsök, zöldségek, friss saláták. De termelnek itt ananászt is, amelynek második érett darabját a Buckingham palotában szolgálták fel. (Az első gondolom tesztre ment. :) )

Odébb sétálva rögtön rhododendron és kamélia erdő kellős közepén találjuk magunkat, ahol akár 150 éves példányokat is találhatunk.

A mértékletesség és a kifinomultság után rögtön buja és dús lesz a növényzet. Anglia déli csücskében sétálva hirtelen egy dzsungelben találjuk magunkat. Itt nagyjából 5 fokkal melegebb mikroklímát biztosítanak a növények számára, mint az északi kertekben. A látvány önmagáért beszél: minden óriás méretű, szinte őskori hangulatot áraszt.

Majd következik az elveszett völgy, ahol szobrok (land art: Sár Hölgy, Gigászi Fej), állatok (kacsák, tyúkok), nyílt virágos mezők (méhekkel) felváltva követik egymást. Ez a kert emlékeztet a természet végtelen erejére és az örök körforgására (Lásd: Gigászi Fej haja).

Északi kertek:









Dzsungel:








Elveszett völgy:





Forrás

Most pedig az alábbi videóra kattintva egy sétát tehettek ebben az elvarázsolt kertben.
Lost Gardens of Heligan - 2015 Április


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :