Újság!
Betöltés...

Vita Sackville-West görög kertje Sissinghurst-ben

Engem első látásra elvarázsolt ez a kert.
Egy mediterrán romkert varázslatos története következik.





Előzménye:
Az egész azzal kezdődött, hogy Vita Sackville-West és férje Harrold Nicolson nagyon szeretett a Földközi-tenger partján nyaralni. Egyik alkalommal olyan hatással volt rájuk a görögországi nyaraláson megismert Delos sziklás szigete, hogy hazaérkezve Angliába, a fehér kertjük szomszédságában létrehozták ezt a végtelen varázslatot, amint az időtlenségben pompázik. 

Sissinghurst kertjei szabályos ágyásaikról és zabolátlan virág beültetésikről voltak híresek. Ez a rész viszont merőben szokatlannak és eltérőnek készült a többi kertrészhez képest. (Törött oszlopok, oltárok, várromok)

Nem voltak egyszerű helyzetben a kertépítésekor. Épp kitörni készült a II. világháború, így nem nagyon találtak kertészeket a kivitelezéshez, a kert lejtése északi irányba nézett, illetve a talajszerkezete és benapozottsága is pont szembement azzal, amit egy mediterrán kert megkívánna. Vita és férje ezekre az apróságokra csak időközben jöttek rá és próbálták tanulni a hibáikból.

Majd ahogy haladt előre az idő kereke ez a kert elvesztette jellegzetességét és sokáig nem foglalkoztak Vita kertötletével.


2018-ban újra előkerültek Vita tervei és felkérték Dan Pearson-t, hogy segítsen újraformálni a kertet.
Az északi lejtésű kertnek, ami amúgy is lépcsőzetes kialakítású volt, most kapott egy kis enyhe déli lejtést, így beengedve több napfényt a kertbe. A rengeteg talajmunka hatására lecserélték a talaj felső rétegét, így biztosítva kényelmes otthont a mediterrán növényeknek. A fák lazább szerkezetet kaptak, hogy minél több napfényt érjen el a lombkoronájuk.
 
Jelenleg a kert tetejéről széles kilátás nyílik a kenti erdőkre, mint amikor a hullámzó kék tenger látványában merül el a szemlélődő Delos szigetén.

Növénykiválasztás aszerint történt, hogy mely mediterrán növények bírják a csapadékosabb és hűvösebb angliai teleket, illetve a szárazabb nyarakat. Ezek komoly kiválasztási kritériumok voltak. Illetve a fák visszametszésével beengedték a fényt a kertbe, amitől az életre kelt.


A szabadon és egymástól távol ültetett növények olyan érzetet keltenek ebben a kertben, mintha a természet visszafoglalná a régi épületek és romok uralta tájat.

A képek alapján úgy gondolom, hogy Vita Sackville-West elégedett lenne a eredménnyel. 


Ötletek és leírások a Sissinghurst-kert weboldaláról: ITT
Dan Pearson oldala a kertről és az átalakításról





Fotók forrása: itt, itt, itt


Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 
Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)





A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :