Újság!
Betöltés...

Sebők Lajos és Gáspár Éva: Mediterrán kert itthon - Könyvajánló

Nagyjából 2014-ben keresett meg Sebők János a könyvével. Ahogy belelapoztam tudtam, hogy ez egy hihetetlenül értékes könyv, amit mindenkinek látnia kell.

Az élet valahogy úgy alakította, hogy idén mintha mindenki ebben a témában érdeklődne nálam, így ismét frissítem a posztot.

A könyv első oldalain ez olvasható:

"A kis vízigényű növények levelei általában aprók és kes­kenyek. Színük jellemzően ezüstös vagy világos, a leve­lek felülete pedig enyhén szőrős vagy viaszos. Ez segít visszaverni az erős napfényt és csökkenteni nagy meleg­ben a túlzott vízveszteséget. Emiatt nyáron ezek a növények jól viselik a száraz és forró időszakokat."

Egy gyakorlatias és kézzel fogható ötletekkel tarkított kertészeti könyvet olvasgatok már pár napja a gépemen, ami úgy gondolom, hogy nem csak a mediterrán kertek rajongói számára lehet hasznos, ha egy kert-, vagy egy megoldhatatlannak látszó ágyásrészlet kidolgozására kerül sor.A könyv írói Sebők Lajos és Gáspár Éva, a Préri Kert oldal tulajdonosai, akiknek nem csak egyszerűen hobbija a kert, de az elmúlt 10 évben tudatosan gyűjtötték össze azokat az ötleteket, amelyek szárazabb nyarak esetén is pompázatos kertet eredményeznek.

Mediterrán kert itthon
  című e-könyvük
olyan összeállítás, amely hazai klímára íródott, és emiatt a benne található növénytársításokat bátran kipróbálhatjuk mi magunk is kertjeinkben.

Első és második böngészésre is azt érezi az olvasó, hogy ilyen megoldásra váró kertrészlete neki is van, és érdemes lehet követni a könyvben leírt apró tippeket. Egy kert a könnyű fenntarthatóságot és a dús növényzet látványát kell, hogy ígérje. Mindennek a hogyanját és a mikéntjét lépésekben és sok - sok képpel illusztrálva mutatja be az író.

Részlet a könyvből, a teljesség igénye nélkül:

Kert kialakítási ötletek
Fotókkal illusztrált növénytársítási tippeket találni szűk és tág terekbe. Ötleteket találni a téli kert szépségére is, vagy akár a szűk és nehezen elérhető terek kivirágoztatására.

Növénycsoportonként összeállított listák
A könyvnek ez a része különösen azok számára lesz szimpatikus, akik a jól áttekinthető adat kupacból szeretik gyorsan kiválasztani a maguk számára megfelelő növényeket.
Tetszik, hogy a növények csoportosítva vannak lombjuk tartóssága, fényigényük, majd színük, vagy virágzatuk szerint. Így mindenki maga dönthet a számára legfontosabb szempontok alapján.

Konténeres összeállítások
A mediterrán kertek alapja a konténeres kertészkedés. Itt olyan javaslatokat és szép összeállításokat találni, amelyek eredetiségük mellett megvalósíthatóak is.Természetesen ezek mellett még sok hasznos, hazai klímánkra vonatkozó tippet, tanácsot és ötletet találnak azok, akik szerelmesei a mediterrán kerteknek, vagy csak épp színesebbé szeretnék varázsolni a kert egy jól benapozott pontját.
Mert egy mediterrán kert lehet romantikusan meghitt, vagy békésen megnyugtató, amelyre mindenképp a könnyű fenntarthatóság lesz a jellemző.


A fotók részletek a digitális formában megjelent e-könyvből.Egy pergola teteje pozsgásokkal díszítve.Jelenleg további információt a Mediterrán kert itthon című e-könyvről
ITT 
találhatsz!

Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 
Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :