Újság!
Betöltés...

Zöld mezőt a tetőkre

Mindig is örömmel nézegettem olyan házakról vagy kisebb kerti építményekről készült fotókat, ahol a tulajdonos bátran használva a fantáziáját, növényekkel ültette be azok tetejét, így igyekezve maximálisan kihasználni a teret.


Hódítsd meg az eget is tarka növény kavalkáddal!
Első munka gyanánt talán nem a ház cserepeit szedném le, de egy kukatároló vagy egy kocsibeálló teteje izgalmas zöld látványával biztos népszerűségre tehet szert, és még kezdőként is belátható feladatnak tűnik.

Az alábbiakban felsorolt növényekből válogatva úgy érezhetjük, mintha valami óriási puzzle verseny résztvevői lennénk, ahol a játék végén egy igen absztrakt képben gyönyörködhetünk. De itt lesz egy plusz, amit egy átlagos puzzle játék sosem fog nekünk nyújtani. Ez pedig az ILLAT, amit a jónéhány fűszeres aromával megáldott szárazságtűrő fűszernövénynek köszönhető. Így egy nálunk magasabb kerti építmény estében is megéri az energia ráfordítást, mert már néhány illatosabb fűszernövény elültetése is hihetetlen aromával töltheti meg a kertet.

Ez a fajta zöldtető nagyjából 6-8 cm vastag talajréteggel rendelkezik, ezért a növényeknek eleinte szükségük van némi gondozásra (locsolás, gyomlálás), ám nagyjából 2-3 hónap alatt sűrű "pázsitot" képesek alkotni. Mivel szélsőséges környezeti hatásoknak vannak kitéve, ezért csak szárazságtűrő, kisméretű, önfenntartó növényekkel szerencsés kisérletezni.  Egy jól beállt zöldtetőnél sem rendszeres gondozásra, sem locsolásra nincs szükség.


Egy kisebb méretű zöldtető technikai szükségletei:
  • min. 5° lejtése legyen a tetőnek (a víz elvezetése céljából)
  • ehhez külön vízelvezető lyukat kell kialakítani.
  • szükség van vízzáró rétegre és gyökérzet elleni védőrétegre. (Ez utóbbiakat kertészetekben és barkács boltokban is megvásárolhatjuk.)

Növény ötletek:
Erdei szamóca (fragaria vesca)
Árvalányhaj (stipa tenuifolia)
Vadkakukkfű (thymus serpyllum)
Törpe nőszirom (iris pumila)
Kőtörő szegfű (petroraghia saxifraga)
Medvecsenkesz (festuca scoparia)
Deres csenkesz (festuca glauca)
Rozmaring (rosmarinus officinalis)
Réti szegfű (dianthus deltoides)
Levendula (lavandula angustifolia)
Hamvas cipruska (santolina chamaecyparissus)
Oreganó (origanum vulgare)

most pedig következzenek a biztos befutók:
Fehér varjúháj (sedum album)
Kaukázusi varjúháj (sedum spurium)
Kamcsatkai varjúháj (sedum kamtschaticum)
Deres varjúháj (sedum hispanicum)


Forrás

Forrás

Forrás


Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 
Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :